Франція планує завершити переговори про гарантії безпеки для України до кінця року

Франція планує завершити переговори про гарантії безпеки для України до кінця року

Укрінформ
Франція підтримує вступ України до Північноатлантичного альянсу та вважає успішними двосторонні безпекові переговори, які можуть завершитись вже цього року.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це сказала журналістам міністерка Європи та закордонних справ Франції Катрін Колонна перед початком засідання міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі.

«Як член НАТО на останньому саміті ми, G7 та низка інших країн, вирішили взяти на себе зобов'язання працювати над питанням безпеки та підтримки України. Що стосується Франції, то ми розпочали переговори з Україною. Вони тривають вже кілька тижнів та добре просунулися, тож ми сподіваємося завершити їх до кінця цього або на початку наступного року», - зазначила Колонна.

Читайте також: Мішель: ЄС вже де-факто створив гарантії безпеки для України

За словами міністерки, Франція пропонує безпекові зобов'язання у трьох секторах - гуманітарна допомога, економічна допомога та військова допомога. Остання розглядається «як у плані підготовки армії, так і в плані військової техніки, з пріоритетом на виробництво і технічне обслуговування», сказала вона. «Ми повинні виробляти більше, і ми також повинні допомогти українцям виробляти більше», - уточнила Колонна.

Також глава французької дипломатії підкреслила, що Франція цілковито підтримує намічений у Вільнюсі шлях щодо перспективи вступу України до Альянсу. «Ця перспектива має нашу повну підтримку. І НАТО має відігравати важливу роль у допомозі Україні рухатись вперед», - заявила вона.

За словами Колонни, на кону - архітектура безпеки Європи, тож НАТО має стояти поруч з Україною, а європейські виробники повинні інвестувати та виробляти більше, щоб більше допомагати Україні.

Читайте також: НАТО підтвердить непохитну підтримку України на зустрічах у Брюсселі - Держдеп

"Це також наше послання Росії, що вона не повинна мати жодних сумнівів у тому, що ми віддані підтримці України в довгостроковій перспективі», - наголосила міністерка.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Бельгії у вівторок, 28 листопада, розпочалось дводенне засідання міністрів закордонних справ країн НАТО, у ході якого Альянс, зокрема, підтвердить довгострокову підтримку України.

У середу, 29 листопада, пройде перше засідання Ради Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ. Перед його початком глава МЗС України Дмитро Кулеба та генсек НАТО Єнс Столтенберг виступлять із спільною заявою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-