На саміті у Вашингтоні НАТО розгляне стан відносин з Україною - Столтенберг

На саміті у Вашингтоні НАТО розгляне стан відносин з Україною - Столтенберг

Укрінформ
Під час Вашингтонського саміту НАТО, який відбудеться вже за кілька місяців, союзники по Альянсу, зокрема, розглянуть стан справ у наданні допомоги для України та у розвитку відносин з нею.

Про це сьогодні у Скоп’є під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі з лідерами країн-союзниць по Альянсу в регіоні Західних Балкан, - Албанії, Хорватії, Чорногорії та «хазяйки» зустрічі, - Північної Македонії, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Вже за кілька місяців ми будемо відзначати 75-у річницю Альянсу. На нашому наступному саміті у Вашингтоні ми будемо продовжувати адаптувати наш Альянс для майбутнього. Ми зміцнимо систему стримування та оборони НАТО, розглянемо зростаючу геополітичну конкуренцію, та продовжимо імпульс щодо підтримки НАТО для України та у відносинах з нею», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Членство в НАТО для багатьох країн стало передумовою для вступу в ЄС - Столтенберг

За словами генсека НАТО, зустріч, що відбулася сьогодні, дозволила обговорити всі ці питання, а також безпеку й стабільність у регіоні Західних Балкан, що має стратегічну вагу для Альянсу.

«Ми також обговорили російську жорстоку агресивну війну проти України. Немає жодних ознак, що Путін хоче вести переговори або зупинити бойові дії. Я подякував союзникам по НАТО, які присутні тут сьогодні, за надання Україні життєво важливої допомоги. Це є навіть більш важливим, коли ситуація на полі бою є настільки важкою», - наголосив керівник Альянсу.

Повертаючись до ситуації на Західних Балканах, він зауважив, що тут зберігаються підстави для занепокоєння. Зокрема, це стосується сепаратистських загроз у Боснії і Герцеговині, вразливої ситуації з безпеки у Косово та блокування діалогу між Белградом й Приштиною.

«До цього, авторитарні країни, такі як Росія, намагаються підірвати наші демократії шляхом кібернетичних та гібридних загроз», - підкреслив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: НАТО вже замовило у промисловості боєприпаси на €2,4 мільярда – Столтенберг

Він додав, що під час поїздки країнами регіону постійно наголошував, що стабільність на Балканах залежить від усіх сторін, які надають перевагу діалогу та дипломатії проти конфлікту та хаосу.

«Відмова від сепаратистської риторики посилить стабільність та зробить можливими реформи в Боснії і Герцеговині. Повернення до діалогу, за посередництва ЄС, є важливим чинником на шляху Белграду й Приштини до миру та заможності. Прийшов час покласти край регіональним конфліктам, які тривають вже надто довго», - зазначив Столтенберг.

Як повідомлялося, генеральний секретар НАТО цього тижня здійснив дипломатичне турне країнами Західних Балкан для обговорення шляхів зміцнення регіонального миру й безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-