Українсько-польський кордон не може бути заручником чиїхось корпоративних інтересів - Зварич

Українсько-польський кордон не може бути заручником чиїхось корпоративних інтересів - Зварич

Укрінформ
Українсько-польський кордон повинен бути розблокований, він не може бути заручником чиїхось вузькокорпоративних інтересів.

Про це заявив посол України у Польщі Василь Зварич під час конференції з оцінки допомоги Україні, що відбулася у понеділок у Варшаві, передає Укрінформ.

"Кордон однозначно має бути розблокований. Ми не можемо дозволити нікому зробити з нашого кордону заручника. Наш спільний кордон має об’єднувати, а не ділити. Тим більше, що це також кордон між Україною і ЄС", – заявив Зварич.

Він додав, що кордон не може бути заблокований особливо у нинішніх умовах, коли Україна бореться з російським агресором і коли РФ заблокувала для України можливість використання морського і повітряного шляхів для транспортування товарів.

Читайте також: Через блокування польськими перевізниками у чергах на кордоні з Україною - близько 2900 вантажівок

"Підтримка України і прагнення перемоги у війні з Росією означає, що кордон має бути недоторканним і cтійким", – підкреслив Зварич.

На його переконання, вузькокорпоративні інтереси не можуть стояти на заваді реалізації стратегічних інтересів у відносинах між сторонами.

Як повідомляв Укрінформ, з 6 листопада польські перевізники розпочали блокаду руху вантажівок біля трьох найбільших пунктів пропуску на кордоні з Україною. Серед вимог до уряду Польщі – повернення практики дозволів для українських перевізників; посилення для іноземців правил перевезень за ЄКМТ (Європейська конференція міністрів транспорту); неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо її фінансова діяльність відбувається не на території ЄС; створення окремої черги для автомобілів на номерах країн ЄС; створення окремої черги на всіх кордонах для порожніх фур та отримання доступу до української системи "Шлях".

Поляки не пропускають українські бензовози та вантажівки з гуманітаркою від Червоного Хреста / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Читайте також: Поляки не пропускають в Україну бензовози та гуманітарну допомогу

Станом на сьогодні українська і польська сторони не змогли домовитися щодо зняття блокади. Черги з вантажівок біля пунктів пропуску на польсько-українському кордоні сягають кількадесяти кілометрів, а час очікування на перетин кордон – навіть до 10 днів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-