Апеляція ВАКС скасувала вирок народному депутату, який не задекларував віллу в Іспанії

Апеляція ВАКС скасувала вирок народному депутату, який не задекларував віллу в Іспанії

Укрінформ
Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду закрила кримінальне провадження, розпочате за фактом декларування чинним народним депутатом недостовірної інформації, та скасувала раніше винесений фігуранту вирок.

Про це Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«15 листопада 2023 року АП ВАКС скасовано вирок ВАКС від 17.08.2023 та звільнено народного депутата ІХ скликання від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 366-2 Кримінального кодексу України», – ідеться у повідомленні.

У прокуратурі нагадали, що народний депутат не вніс до виправленої декларації за 2020 рік відомості про належні йому та його дружині об'єкти нерухомості в Королівстві Іспанія: двоповерхове житлове приміщення і паркомісце загальною вартістю 252 тисячі євро. Також він не вказав грошові активи сумою 1657 доларів, які мав на рахунках в одному з українських банків.

Як пояснили в САП, станом на момент розгляду апеляційних скарг сторін термін давності притягнення до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 366-2 (умисне внесення суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) ККУ сплив.

Підставою для закриття провадження стало клопотання народного депутата та його захисників, а також їхня відмова скористатися правом на повний судовий розгляд, у ході якого суд має встановити винуватість або невинуватість особи.

Читайте також: НАЗК виявило у депутата Київради необґрунтовані активи на майже 1,7 мільйона

За наявності такої підстави суд може у більш спрощеній формі завершити кримінальне провадження в разі згоди на це фігуранта та відмови його від використання своїх прав на доведення невинуватості у вчиненні інкримінованого правопорушення.

Водночас вказана підстава звільнення особи від кримінальної відповідальності не є такою, що реабілітує.

Питання щодо оскарження ухвали буде вирішене після ознайомлення з повним текстом рішення суду апеляційної інстанції.

Як повідомляв Укрінформ, 17 серпня колегія суддів ВАКС визнала чинного народного депутата винним у внесенні завідомо недостовірних відомостей до щорічної декларації за 2020 рік та призначила покарання у вигляді штрафу розміром три тисячі неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Згідно із судовим рішенням, депутат також позбавлений на рік права обіймати посади, повʼязані з виконанням функцій представника органів державної влади.

У звʼязку із закінченням строків давності від відбування покарання фігурант був звільнений.

Центр протидії корупції в Телеграмі уточнив, що йдеться про народного депутата Артура Герасимова. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-