Вісім мільярдів євро підтримки України стануть потужним сигналом - Пісторіус

Вісім мільярдів євро підтримки України стануть потужним сигналом - Пісторіус

Укрінформ
Заплановане збільшення Німеччиною фінансування на зброю для України було б потужним сигналом Києву та партнерам.

Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус перед початком зустрічі в Брюсселі, передає Укрінформ.

«Вісім мільярдів (євро) можуть бути, я сподіваюсь, вони будуть. Це добра ініціатива, … яку, ми спробували запустити і…. яку, я дуже сподіваюсь, підтримує парламент наступного тижня… Вісім мільярдів плюс 2 мільярди на авторизовані зобов'язання – це було б дуже потужним, чітким сигналом для України, що ми стоїмо на її боці», - сказав Пісторіус і висловив побажання, щоб й інші партнери збільшили свої витрати на підтримку України.

Очільник німецького оборонного відомства також зазначив, що Бундесвер продовжує навчання українських солдатів, яких уже підготовлено понад 8 тисяч і до кінця року кількість сягне 10 тисяч.

За його словами, ФРН разом з Нідерландами, Данією і Естонією просунулися вперед, укладено 2 великих рамкових контракти на виробництво 155-мм боєприпасів, які планується виготовити наступного року. Пісторіус підкреслив, що таким чином посилюється одночасно і європейська збройна промисловість.

Читайте також: Путін марно радіє з турбулентності у світі - Бербок

Водночас він дещо скептично поставився до даної раніше обіцянки щодо 1 мільйона боєприпасів.

«Позначки в 1 мільйон ми не досягнемо, треба виходити з цього», - сказав міністр і пояснив, що проблема не в грошах, а в можливостях виробників.

Водночас він чітко дистанціювався від пропозицій «запровадити військову економіку» в Європі, адже переконаний, що це не призведе до того, що виробництво боєприпасів «стрибне вже завтра та закриє всі потреби», оскільки технологічні процеси не можна прискорити.

Характеризуючи ситуацію на фронті, німецький політик сказав, що не буде давати прогнозів, але зазначив, що, з одного боку, сторони використовують багато гібридних і цифрових елементів ведення бойових дій, а з іншого – це дуже нагадує позиційні війни минулого століття. Всі виходять з того, що удари по українській інфраструктурі протягом зими посиляться, отже треба підтримати Україну цієї зими «всім, що можливо», сказав політик і згадав у цьому контексті засоби ППО.

Читайте також: Німеччина має стати опорою колективної оборони в Європі - Пісторіус

Як повідомлялось, Мінфін ФРН передбачив спочатку лише 4 мільярди євро на військову допомогу у федеральному бюджеті на 2024 рік. Проте майже всі гроші пішли на вже обіцяні проєкти. Міністр оборони Борис Пісторіус зажадав додаткових 5 мільярдів євро в ході бюджетних переговорів, які ще не завершено.

Німеччина наразі надає Україні найбільшу після США військову допомогу. З 24 лютого 2022 року до 31 липня 2023-го ФРН надала такої допомоги на понад 17,09 млрд євро зі загалом 40,3 млрд від ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-