Заходу потрібне нове покоління «інформаційних воїнів» - експерт

Заходу потрібне нове покоління «інформаційних воїнів» - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Заходу і всьому демократичному світу потрібно активно використовувати новітні технології для ефективної протидії пропаганді авторитарних режимів, а також залучити нове покоління «інформаційних воїнів».

Таку думку висловив уінтерв’ю Укрінформузаявив британський журналіст, письменник та багаторічний дослідник проблем пропаганди Пітер Померанцев.

«Я вважаю, що це робота для нового покоління інформаційних воїнів, які боротимуться за підтримку демократії. І це включатиме розуміння аудиторії, обмірковування ефектів і впливів, що досягаються конкретними, а не розмитими способами... Це має включатиме всі ті розробки, які ми всі вже і так маємо, але їх просто ніколи не використовували для геополітичних цілей або у зовнішній політиці. Ми ж весь час використовуємо їх на виборах. Ми постійно використовуємо їх у рекламних кампаніях», – заявив Померанцев.

Водночас, за його словами, авторитарні режими, зокрема Росія, «опанували нові технології та зробили їх інструментом своєї політики та інформаційної війни».

Основною причиною того, що Захід усе ще не зробив подібних кроків, експерт вважає інституційну проблему.

Читайте також: Росія фінансує антиукраїнську кампанію з дезінформації в Латинській Америці - Держдеп

«Ми просто не знаємо, чия це має бути робота. Це не публічна дипломатія, не піар чи ще щось подібне. Це, дійсно, розуміння того, як треба використовувати інформаційні інструменти для виживання демократії та перемоги демократій над диктатурами», - наголосив Померанцев.

Він нагадав, що демократичний світ і раніше займався подібним: «Під час Другої світової війни у британців була так звана виконавча служба політичної війни, яка боролася з нацистською пропагандою. Ми робили це під час Холодної війни, коли американці мали власне інформаційне агентство».

Коментуючи готовність Заходу відновити подібну роботу системно, Померанцев зауважив, що це необхідно зробити, «якщо ми хочемо вижити».

«Нам доведеться придумати власну версію. Ми знаємо, як працює інша сторона. Вони працюють за допомогою дезінформаційних кампаній, конспірологічних телеканалів, сіяння сумнівів та цинічних настроїв. Ми повинні прийняти сучасні технології та їхні можливості, прийняти сучасні дослідження та їхні можливості, щоб відстояти демократію. А якщо ми цього не зробимо, ми просто програємо», – резюмував дослідник.

Читайте також: У Світовому конгресі українців розповіли про два типи російської пропаганди

Як повідомлялося, керівник департаменту протидії інформаційним загрозам національній безпеці Центру протидії дезінформації РНБО Анаїт Хоперія заявила, що якщо на початку повномасштабного вторгнення вся російська пропаганда була спрямована на Україну, то зараз вона більше направлена на інші країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-