Україна запросила ПАР взяти участь у Глобальному саміті миру

Україна запросила ПАР взяти участь у Глобальному саміті миру

Фото
Укрінформ
Україна прагне вивести співпрацю з Південно-Африканською Республікою на новий рівень та запросила ПАР взяти участь у Глобальному саміті миру.

Про це заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба під час переговорів із міністром міжнародних відносин та співробітництва Південно-Африканської Республіки Наледі Пандор у Преторії , передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу МЗС.

«На розвиток ренесансу українсько-африканських відносин Україна прагне вивести співпрацю із Південно-Африканською Республікою на якісно новий рівень. Ми пропонуємо партнерство, засноване на взаємній повазі та вигоді. І я радий, що уряд ПАР поділяє наше прагнення», — заявив Кулеба.

Він поінформував колегу про ситуацію на фронті та руйнівні наслідки російської збройної агресії проти України.

У цьому контексті глава української дипломатії високо оцінив участь ПАР в зусиллях із просування Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Міністр запросив південноафриканську сторону взяти участь у Глобальному саміті миру, проведення якого нині опрацьовується.

Кулеба окремо порушив проблематику незаконного вивезення дітей із тимчасово окупованих територій України до Росії.

Співрозмовники приділили особливу увагу експорту українських зернових і продовольчій безпеці в Африці. Кулеба запросив ПАР долучитися до глобальної гуманітарної ініціативи «Зерно з України».

Окремою темою переговорів стала активізація співпраці у сфері цифровізації державних послуг. Глава МЗС зазначив, що Україна готова поділитися своїм передовим досвідом створення «держави у смартфоні».

Він також запропонував провести найближчим часом у Києві бізнес-форум за участю бізнесів України та ПАР, щоби збільшити обсяги торгівлі та втілити взаємовигідні економічні проєкти.

Читайте також: Єрмак обговорив імплементацію Формули миру з радником президента ПАР

Крім того, міністри домовилися про проведення регулярних політичних консультацій міністерств закордонних справ і старших дипломатів.

Окремо було обговорено співпрацю України та ПАР в межах Африканського Союзу, активізацію комунікацій з Африканськими країнами, участь України в африканських механізмах спрощеної та вільної торгівлі.

За підсумками переговорів у присутності міністрів відбулося підписання меморандуму про розвиток співпраці у сфері дипломатичної освіти та досліджень між МЗС України та Департаментом міжнародних відносин та співробітництва ПАР.

Глава української дипломатії запросив Наледі Пандор відвідати Україну з візитом у зручний для неї час.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України розпочав перший з 1998 року офіційний візит до Південно-Африканської Республіки. Це вже четверта поїздка чинного глави МЗС України до Африки.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-