Закон про олігархів зараз на паузі, але розслідування тривають - Малюська

Закон про олігархів зараз на паузі, але розслідування тривають - Малюська

Укрінформ
Відтермінування закону про олігархів свідчить не про погану ефективність, а є вимогою Європейського Союзу.

Як передає Укрінформ, про це заявив в ефірі Українського радіо міністр юстиції Денис Малюська.

"Наразі усі наші напрацювання з точки зору прийняття закону про олігархів та його імплементації поставлені на паузу на прохання наших європейських колег як одна з умов початку перемовин про вступ України до Європейського Союзу", - зазначив міністр.

Він підкреслив, що безумовно, євроінтеграція для нас пріоритет, тому імплементацію закону про олігархів поставили на паузу.

"Що, однак, не означає, що він є неефективним чи він був неефективним. Він мав значний вплив на те, що олігархи припинили активну роботу зі зловживання своїми можливостями та вплив у владі. Вони боялись потрапити до реєстру олігархів. Чимало з них відмовились від своїх медіаактивів, хтось з них відмовився від роботи з політиками і роботи у політиці. Тому можна сказати, що ми задоволені роботою і тим, який вплив мав закон про олігархів", - сказав Малюська.

За його словами, в аспекті закону про олігархів робота зараз на паузі, але тривають кримінальні розслідування злочинів, які були вчинені олігархами та їх оточенням.

Щодо відкладення запуску реєстру олігархів він зауважив, що "це є вимоги Євросоюзу та Венеційської комісії".

"Ми не можемо сказати, що це є кінцевою вимогою, яка не підлягатиме обговоренню. Наприклад, я планую на початку грудня ще проговорити з нашими колегами — західними юристами-науковцями. А Венеційська комісія спільно з одним з університетів Німеччини проводить спеціальну конференцію "Гроші та політика" про вплив олігархів на політику, якою має бути реакція держав на зловживання олігархами своїм впливом. Ця конференція була спричинена українським законам про олігархів, який був продубльований і скопійований Молдовою та Грузією, і європейці хочуть зрозуміти, як їм на це реагувати", - додав він.

Міністр зазначив, що вони до цього ніколи не мали такої практики, аналогічних законів там не було, "тож юристи, науковці та практики хочуть зібратися разом, щоб вирішити, що рекомендувати членам ЄС, членам Ради Європи, як в такій ситуації себе поводити".

"Побачимо, можливо, нам вдасться переконати наших партнерів, що імплементація на паузі — це не найкраща опція. Тобто все ще можливо. Олігархам не розслаблятися", - заявив він.

Читайте також: Наповнення реєстру олігархів почнеться після закінчення війни – Малюська

Як повідомляв Укрінформ, у листопаді 2021 року Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

Документ забезпечує правові рамки для відокремлення великого бізнесу від політичної боротьби та для обмеження деструктивного впливу привілейованих (олігархічних) інтересів на економічне життя України. Також встановлює критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками.

29 червня 2022 року Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО про реєстр олігархів, порядок його формування та ведення, підписавши відповідний указ.

Фото: minjust.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-