Стефанчук зустрівся з прем’єром Румунії, говорили про продбезпеку та інтеграцію України до ЄС та НАТО

Стефанчук зустрівся з прем’єром Румунії, говорили про продбезпеку та інтеграцію України до ЄС та НАТО

Укрінформ
Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук обговорив з прем’єр-міністром Румунії Марчелом Чолаку та румунськими урядовцями низку важливих питань, зокрема, подальше стратегічне партнерство, продовольчу безпеку, інтеграцію України до Євросоюзу та НАТО, а також реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

Про це повідомляє Укрінформ із посилання на сайт ВР.

«Насамперед спікер парламенту України наголосив, що Україна дуже цінує послідовну позицію Румунії щодо територіальної цілісності України й постійну багатовимірну підтримку України й українського народу.

Читайте також: Україна та Румунія домовилися про будівництво моста на кордоні

Руслан Стефанчук висловив вдячність, що Румунія поділяє позицію, що членство України у НАТО та Європейському Союзі означатиме посилення безпеки у регіоні та Європі загалом», - йдеться у повідомленні.

Окрім того, він повідомив, що у вівторок, 17 жовтня, ВР прийняла останній із документів задля виконання рекомендацій Європейської комісії. «Мета України — ухвалення рішення про початок переговорів щодо вступу України до Євросоюзу до кінця цього року», — акцентував Стефанчук.

Читайте також: Зеленський зустрівся з прем'єром Румунії - говорили про посилення оборони півдня України

Голова Верховної Ради висловив сподівання на активну участь Румунії у реалізації Формули миру Президента Володимира Зеленського. Насамкінець Стефанчук наголосив, що Україна високо цінує ухвалення парламентом Румунії 23 листопада 2022 року «Декларації вшанування пам’яті жертв штучного голоду в Україні 1932-1933 років — Голодомору», кваліфікуючи його як злочин проти українського народу та людяності. «У листопаді ми вшановуватимемо 90 років від цієї жахливої трагедії. Лише за останні кілька місяців Голодомор визнали геноцидом дедалі більше парламентів світу й міжнародних організацій та об’єднань», — зауважив Голова Верховної Ради України, висловивши сподівання, що відповідне рішення ухвалить і Румунія.

Як повідомлялося, раніше Президент України Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль провели зустрічі із премʼєр-міністром Румунії Марчелом Чолаку. На спільному засіданні урядів України та Румунії підписано сім документів, серед яких щодо розширення експортної спроможності України.

Фото: Верховна Рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-