Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Агресія проти України та Ізраїлю – це зухвалі виклики світовій безпеці

Агресія проти України та Ізраїлю – це зухвалі виклики світовій безпеці

Блоги
Укрінформ
Що може стати реальним механізмом для повернення дії міжнародного права та справедливого миру не тільки в нашій країні

Насамперед висловлюю підтримку народові Ізраїлю, який зазнав нападу з боку терористичного угруповання. Також мої співчуття тим українським родинам, де є постраждалі від нападу терористів. Немає сумніву, що Ізраїль переможе в цій війні, але світовій спільноті слід якомога швидше зробити належні висновки з цього трагічного кейса для запобігання наступним можливим актам агресії. Як зазначив Президент України Володимир Зеленський, світ має бути обʼєднаний та солідарний, щоб терор ніколи й ніде не намагався підкорити чи зламати життя.

По-перше, слід нарешті визнати, що тероризм та військова агресія – це проблема всього світу, а не певних країн, які зазнають підступного нападу. І тому боротися з цим ворогом треба разом, спільними зусиллями всіх, хто вважає людське життя найвищою цінністю. Для цього треба невідкладно відновити дію міжнародного права та дієздатність міжнародних організацій, які мають слідкувати за його дотриманням і карати за його порушення. Пропозиції, що пролунали на нещодавній Генасамблеї ООН, потребують негайного розгляду та прийняття.

По-друге, для того щоб побороти тероризм, треба не забувати про спонсорів терористів, які забезпечують їх фінансово та зброєю. Мало сумнівів, що за нападом на Ізраїль стоїть, зокрема, росія. Ця країна ніколи не приховувала своєї прихильності до ХАМАСу та інших терористичних угруповань. Делегації ХАМАСу на високому рівні неодноразово приймали в москві. Отже, спорідненість терору та політичного режиму росії є очевидною. Тож реакція світової спільноти має бути принциповою та послідовною: терористам немає місця в Раді Безпеки ООН, а санкції щодо країни-спонсора тероризму повинні бути безкомпромісними.

По-третє, цивілізований світ має погодитися з формулою, якої тривалий час дотримувався Ізраїль, а тепер ще й Україна. Терористів не вмовляють – їх нищать: тих, хто зі зброєю несе терор, – у буквальному сенсі, а тих, хто виступає ідейним натхненником, фінансовим спонсором чи політичним прикриттям, – через судові вироки Міжнародного суду та/або трибуналу.

По-четверте, для тих, хто до цього часу плекав ілюзії про суспільство в росії, мають нарешті побачити реальний стан справ. У рф відкрито радіють цим атакам ХАМАСу. Це жахливий антисемітизм. Сьогодні ці злочини – продовження політики проти людяності, проти цивілізації. Відчуття безкарності і вседозволеності провокують нові підступні акти агресії та ведуть лише до нових численних жертв.

По-п’яте, всі країни доброї волі, що не піддають сумніву найвищу цінність людського життя та дію міжнародного права, мають доєднатися до імплементації української Формули миру. На сьогодні ініціатива Президента Зеленського, яка проходить через широку міжнародну дискусію, може стати реальним механізмом для повернення дії міжнародного права та справедливого миру не тільки в Україні. Саме тому проведення Глобального саміту миру є дуже актуальне.

Арсеній Пушкаренко, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань
зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-