Україні потрібен не план Маршалла, а план євроінтеграції - британський історик

Україні потрібен не план Маршалла, а план євроінтеграції - британський історик

Укрінформ
Британський історик та письменник Тімоті Ґартон Еш вважає, що Україні потрібен не план Маршалла, запропонований США, а план ЄС, який включатиме відбудову, якісні реформи і членство в Європейському Союзі.

Про це він сказав на панельній дискусії «Розробляючи план Маршалла для України: чому перемога України піде на користь усім» на 30-му BookForum у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми говоримо про відбудову після перемоги, про план Маршала для України…Але цей план зробили американці. І зараз середній клас американців запитує у влади, навіщо ми відсилаємо гроші в країну, про яку нічого не знаємо? Я не хочу говорити про план Маршалла, бо як історик можу стверджувати, що останні 50 років цих планів не було як для Східної Європи після 50-х років, так і для Югославії після 1995 року, ні в Іраку, ні в Африці. Від США Україні потрібна військова допомога, це те, що Європа не може дати, а у відбудові та відновленні потрібен Європлан», - зазначив Тімоті Ґартон Еш.

Він наголосив, що для досягнення бажаного результату потрібно зробити три речі: відбудова у реальному часі, а не після завершення війни, реформи української держави, які наразі не дуже швидко відбуваються, і третє – це досягнення свого місця і статусу в ЄС – це все має відбуватися паралельно.

«Більшість лідерів європейських країн звертаються до своїх громадян і пояснюють, чому важлива фінансова допомога Україні. Наразі ЄС просить ще 50 мільярдів євро на підтримку України. І якщо все вдасться, то вперше за всю історію ми побачимо постімперську Європу, бо Росія наразі тут остання імперія», - додав історик.

Читайте також: Свириденко зустрілася з послом Британії - обговорили підтримку бізнесу, реформи та євроінтеграцію

Тімоті Ґартон Еш — британський історик, журналіст і письменник, автор багатьох книг і публікацій, присвячених політиці та «історії теперішнього часу», які змальовують трансформацію Європи впродовж останньої чверті століття.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові з 4 по 8 жовтня проходить 30-й Bookforum. Фокусна тема цьогорічного форуму - «Перепис майбутнього». У програмі фестивалю - 150 подій; 25 подій із прямою трансляцією на сайті; 50 видавництв на книжковому ярмарку; стенди коміксів та книг про російсько-українську війну; презентації книжок українських авторів.

Фото: Форум видавців

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-