Війна в Україні має завершитися відновленням міжнародно визнаних кордонів - прем'єр Болгарії

Війна в Україні має завершитися відновленням міжнародно визнаних кордонів - прем'єр Болгарії

Укрінформ
Війна, розв’язана Росією проти України, має завершитися справедливим миром і відновленням міжнародно визнаних кордонів.

Про це заявив прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков на спільній пресконференції з канцлером ФРН Олафом Шольцом у Берліні, передає Укрінформ.

«Агресія Росії проти України, без сумніву, змінила світ, у якому ми жили і в якому будемо жити наступні десятиріччя. Ми маємо зробити все необхідне, щоб ця війна завершилася, але вона має завершитися стабільним, тривалим, справедливим миром. Це непросто, тому доки ми досягнемо цієї мети, ми повинні докласти багато зусиль та забезпечити засоби, аби Україна могла захиститися, і війна завершилася в міжнародно визнаних кордонах, звідки вона почалася», - сказав Денков.

Він визнав, що до проблем, з якими стикаються через війну інші країни, додається пропаганда.

«У таких країнах, як Болгарія пропаганда є неймовірно сильною. Вона пропонує дуже прості рішення, які знаходять підтримку в людей, але вони є хибними, неправдивими. Завдання для всіх урядів – роз’яснити людям, що розумні рішення не є простими, що потрібні скоординовані, важкі зусилля з боку не лише політиків, а й суспільства», - сказав глава уряду. Водночас він висловив переконання, що ЄС в економічному й військовому відношеннях достатньо сильний, аби підтримати Україну, а також знайти нові технологічні рішення для подолання викликів.

Читайте також: У Болгарії заявили, що протести проти імпорту українського збіжжя спровокувала Росія

Своєю чергою Шольц підкреслив, що ФРН і Болгарія пліч-о-пліч допомагають Україні. Він подякував Софії за чітку позицію стосовно російської агресії, а також за роль, яку вона грає у створенні «коридорів солідарності» як довгострокових маршрутів транспортування українського зерна.

«Ми повинні продовжувати їх створювати, і Болгарія грає в цьому велику роль», - наголосив німецький канцлер. Він зазначив, що дуже важливо знайти шляхи безпечного транспортування українського зерна Чорним морем - це важливо як для глобальної продовольчої безпеки, так і для спроможності України чинити агресорові економічний опір.

Коментуючи останні події у США, Шольц висловив оптимізм і впевненість у тому, що американський Конгрес «дуже швидко зможе знайти засоби для подальшої підтримки України на додачу до тієї, яка вже схвалена і наявна». Він сказав, що під час учорашнього спілкування з Байденом отримав чіткий меседж: європейські партнери можуть і в майбутньому покладатися на США в питанні підтримки України.

Читайте також: У Берліні вважають, що підтримка України не зменшиться через події у США

Як повідомлялося, міністерка закордонних справ Болгарії Марія Габріель під час виїзного засідання Ради міністрів ЄС із закордонних справ у Києві 2 жовтня заявила, що її країна продовжить підтримувати Україну на дипломатичному, політичному, військовому та гуманітарному рівнях.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-