Доступ до публічної інформації: МКІП підготувало поради для комунікації з держорганами

Доступ до публічної інформації: МКІП підготувало поради для комунікації з держорганами

Укрінформ
Центр демократії та верховенства права спільно з Міністерством культури та інформполітики підготували п'ять порад, як ефективно спілкуватись з державними органами щодо доступу до публічної інформації.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба МКІП у Фейсбуці.

«Сьогодні відзначається Міжнародний день доступу до інформації. День, що нагадує нам про важливість права кожного знати та розуміти про те, що відбувається в його країні. Протягом життя кожному із нас доводиться мати справу з органами державної влади, місцевими радами чи установами. Варіантів такої взаємодії чимало, проте один із найефективніших – запит на публічну інформацію», - йдеться у повідомленні.

Так, у міністерстві наголошують, що людина має конституційне право вільно збирати, зберігати, використовувати та поширювати інформацію усно, письмо або в інший спосіб.

Зокрема, запитувачу необхідно знайти розпорядника відповідної інформації. При цьому у міністерстві зазначили, що багато публічної інформації можна знайти на офіційних вебсайтах та на єдиному державному поталі відкритих даних.

Крім того, потрібно розуміти різницю між запитом та зверненням. У разі необхідності отримати створену та зафіксовану інформацію треба написати запит, а якщо потрібна інша інформація, роз'яснення та інші дії - треба писати звернення.

Читайте також: Доступ до публічної інформації: у МКІП кажуть, що досвід України буде корисним для інших країн РЄ

У міністерстві радять обирати комфортний спосіб отримання інформації. Закон дозволяє обирати на власний розсуд спосіб отримання інформації, як у письмовій, так й іншій доступній формі: поштою, факсом, телефоном, месенджером, електронною поштою.

У МКІП зазначають, що дії або бездіяльність потрібно оскаржувати. Так, відмову в отриманні інформації можна оскаржити, а також звернутися за відшкодуванням матеріальної та моральної шкоди.

Сьогодні, 28 вересня, світ відзначає Міжнародний день загального доступу до інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-