Рютте в ООН закликав підтримати Україну та виступити проти Путіна

Рютте в ООН закликав підтримати Україну та виступити проти Путіна

Укрінформ
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що вторгнення Росії в Україну є порушенням статуту ООН, та закликав виступити проти російського президента Володимира Путіна і підтримати Україну.

Як повідомляє Укрінформ, про це Рютте сказав у виступі на 78-й сесії Генеральної асамблеї ООН.

“Я пояснював, як Нідерланди виконуватимуть свої зобов'язання. Я також звертаюся із закликом і до вас. Виступіть проти Путіна та порушення Росією статуту ООН. Підтримайте мирний план, підтримайте Україну, навіть якщо на це потрібен буде час, навіть якщо будуть труднощі та невдачі, особливо якщо на це буде потрібен час і будуть невдачі. Скажіть Росії, щоб вона повернула Україні вкрадених дітей”, - наголосив прем'єр Нідерландів.

Він також підкреслив, що “немає жодних сумнівів, хто злочинець, а хто жертва. Росія напала на Україну - суверенну державу, а не навпаки. Росія тут агресор”.

Рютте закликав показати Росії, що було зроблено висновки з уроків з минулого, і кожен “підніме слухавку, відповість на стук в двері, кожен виконає свої зобов’язання та візьме відповідальність”.

Під час свого виступу він також згадав про трагедію МН17. “17 липня 2014 року цінності, які так цінують Нідерланди, були розтоптані. Це був день, коли рейс МН17 був збитий Росією”, - сказав він, додавши, що того дня нідерландський народ та весь світ усвідомили, що свобода, справедливість вимагає постійних зусиль. 

Читайте також: Північна Македонія в ООН: Росія має вивести окупаційні війська з України

“Щодня мільйони людей відчувають на собі наслідки російської агресії, насамперед це український народ, який є жертвою жахливих злочинів. Щодня вони живуть у страху. Чи безпечно у власному будинку чи місті? Чи побачу я колись знову мою сім'ю? Це запитання, які ніхто ніколи не повинен собі ставити. В ЄС ми думали, що нам більше ніколи не доведеться стикатися з такими питаннями, але ми помилялися, і тепер ми повинні відреагувати. Ми не можемо залишити одну країну напризволяще”, - сказав Рютте.

Як повідомлялося, 19-25 вересня у Нью-Йорку відбувається тиждень високого рівня Генасамблеї ООН.

Фото: ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-