Голова Радбезу ООН: Боротьба України – справа кожного, хто прагне жити у світі вільних і рівних націй

Голова Радбезу ООН: Боротьба України – справа кожного, хто прагне жити у світі вільних і рівних націй

Укрінформ
Прем’єр-міністр Албанії, голова Радбезу ООН Еді Рама вважає, що боротьба України проти загарбницької агресії РФ є справою кожного, хто прагне жити у світі вільних і рівних народів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив на засіданні РБ ООН у середу.

«Хто недавно міг собі уявити, що у третьому десятилітті ХХІ століття катастрофічна війна, розв'язана постійним членом Радбезу, поставить Європу під загрозу, грубо підірвавши всі принципи, які породили ООН! Хто міг собі уявити, що невиправдана, несправедлива, неспровокована воєнна агресія великої країни проти нової демократії не була б негайно й повсюдно засуджена всіма націями, які зібралися тут і поділяють одні й ті самі цілі і принципи», – емоційно сказав Рама.

Як розуміти тих, хто каже «так, але» або закликає обидві сторони наводити аргументи, щоб не називати речі своїми іменами, відмовляючись називати це жорстокою агресією – єдиним і справжнім ім'ям, додав голова РБ.

За його словами, ця агресивна війна має бути справою кожного.

Якщо ми не зможемо одностайно визнати й голосно сказати, хто є агресором, а хто - жертвою агресії, це було б «образою інтелекту» Ради Безпеки, зазначив Рама.

Читайте також: Зеленський в ООН назвав два кроки для повного припинення бойових дій

Це така сама різка різниця, яка між війною і миром, як нагадав би Лев Толстой, додав він.

«Боротьба України - це боротьба кожного, хто прагне жити в світі, де нації вільні й рівні, де територіальна цілісність незаперечна і їхнє право жити у світі незаперечне», – сказав прем’єр Албанії.

Албанія - маленька країна, її постійна підтримка України, можливо, не змінить динаміку на полі бою, але сприяє тому, щоб не заохочувати агресію, не визнавати анексію і не дозволяти очевидному ставати сумнівним, наголосив він.

За його словами, зловживання правом вето зробило Раду Безпеки ООН заручником, паралізувало її роботу, «але не змусило замовкнути».

Як повідомлялося, у середу відбуваються відкриті дебати Ради Безпеки ООН щодо України, у яких бере учать Президент Володимир Зеленський.

Зеленський здійснює візит до Нью-Йорка 18–20 вересня, де проходить тиждень високого рівня 78-ї сесії Генасамблеї ООН.

Албанія головує в Раді Безпеки ООН у вересні.

Фото: ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-