Вибори під час війни можуть посилити розчарування громадян - Покальчук

Вибори під час війни можуть посилити розчарування громадян - Покальчук

Ексклюзив
Укрінформ
Проведення виборів під час війни може посилити роздратування людей політиками і розчарування громадян, які не бачать змін.

Таку думку висловив соціальний і військовий психолог Олег Покальчук у інтерв’ю Укрінформу.

«Якщо ми говоримо про доцільність цього питання (проведення виборів під час війни – ред.) – дотримання законодавства чи, навпаки, його обмеження під час бойових дій, то я завжди рекомендую виходити з можливих негативних наслідків, тому що про позитивні й так усі розкажуть. По-перше, може посилитися розчарування людей, які думають, що вибори в реальності щось кардинально змінюють… Я думаю, вони можуть посилити роздратування людей політиками», - сказав Покальчук.

Говорячи про небезпеку поглиблення розколу в суспільстві через політичну агітацію під час передвиборчого процесу, він зауважив, що лінії розколу й так існують і характеризуються не глибиною, а драматичністю суб'єктивних переживань.

«Тут принципова різниця. У нас є доволі суперечлива картина. Всі соціологічні опитування показують дійсно велику єдність і згуртованість українського народу довкола патріотичних цінностей, зменшення впливу лібералізму і збільшення націоналізму – це все правда. І водночас базові налаштування, патерни поведінки лишаються такими, як були до війни. Такий от парадокс», - констатував соціальний і військовий психолог.

На його думку, в контексті можливих виборів це означає, що люди можуть узяти в них участь і може бути певний консенсус щодо прийняття результатів. Водночас Покальчук зазначив, що є також суб'єктивне розчарування учасників цього процесу, які постійно щось віддають на користь держави – гроші, здоров'я, частину життя, - тобто виконують свій громадянський обов'язок, але натомість нічого не отримують.

Читайте також: Україна не працює над проведенням виборів у Дії - Федоров

«Це, звичайно, драматизує особистісні переживання. Ці персональні емоційні кризи потім можуть трансформуватися у різні сценарії погіршення загального психологічного клімату з відповідними наслідками», - застеріг він.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський заявив наприкінці серпня в інтерв’ю ЗМІ, що для виборів у 2024 році в умовах, якщо війна продовжуватиметься, потрібні зміни до законодавства і додаткове фінансування.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-