Януковича та Азарова заочно судитимуть за підписання «Харківських угод»

Януковича та Азарова заочно судитимуть за підписання «Харківських угод»

Укрінформ
Працівники ДБР передали до суду обвинувальний акт щодо колишніх Президента Віктора Януковича і Прем’єр-міністра Миколи Азарова за обвинуваченням у вчиненні держзради та надання допомоги РФ у проведенні підривної діяльності проти України.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ДБР.

Як встановили слідчі ДБР, експрезидент у 2010 році отримав вказівку від керівництва РФ продовжити термін перебування Чорноморського флоту Росії на території АР Крим та Севастополя. Згідно з базовими угодами 1997 року між Україною та РФ, цей строк закінчувався у 2017 році.

Раніше Україна підтвердила наміри не пролонговувати дію цих угод і підготувала двосторонній меморандум з виведення флоту РФ.

Російська сторона проігнорувала офіційне звернення. Через енергетичний шантаж росіяни вирішили примусити тодішнє українське керівництво продовжити термін перебування флоту РФ в Криму. Це надалі призвело до анексії півострова, наголосили у ДБР.

У квітні 2010 року в державній резиденції РФ "Ново-Огарьово" українська делегація на чолі із Прем’єр-міністром отримала остаточний текст проєкту угоди про продовження строку перебування ЧФ РФ в Україні.

Потім на закритому засіданні Кабінету Міністрів України очільник уряду і міністр закордонних справ запевнили присутніх про необхідність та важливість підписання цієї угоди нібито в економічних інтересах країни, адже отримання знижки на вартість російського газу має вимушений характер з огляду на стан економіки держави.

Крім порушення Конституції та низки законів, угода по суті передбачала розміщення нової військової бази на території України та фактично вводила нові правила продовження строку перебування ЧФ РФ в Україні.

"Поспішаючи догодити росії, Янукович у лічені дні вніс законопроєкт про ратифікацію угоди як невідкладний для позачергового розгляду Верховною Радою, і 27.04.2010 року рішення було ухвалене депутатами", - наголосили у ДБР.

У результаті злочинних дій тодішнього керівництва України відбулось нарощування особового складу та військової техніки збройних сил РФ на території АРК та Севастополя. Ці сили були використані ворогом для окупації півострова у 2014 році.

Також слідство задокументовано збитки держави, завдані екскерівництвом України через підписання Харківських угод, на понад 1 трильйон 80 мільярдів гривень.

Колишні керівники держави обвинувачуються у вчиненні державної зради та наданні допомоги Російській Федерації у проведенні підривної діяльності проти України (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України).

Процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора.

Читайте також: Суд дозволив арештувати ексміністра оборони Єжеля, який погодив «Харківські угоди»

Як повідомляв Укрінформ, у квітня 2023 року Конституційний Суд України відкрив провадження у справі щодо конституційності угоди між Україною та Росією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України від 21 квітня 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-