ЄС має бути готовим розширитися на більш як 30 країн – Урсула фон дер Ляєн

ЄС має бути готовим розширитися на більш як 30 країн – Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Європейський Союз має бути готовим до розширення, і якщо це потребуватиме змін у базових угодах ЄС, вони мають бути зроблені.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пленарному засіданні Європарламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У світі, де дехто намагається "забирати" країни одна за одною, ми не можемо дозволити собі кинути близьких нам європейців. ...Очевидно, що розширення Європейського Союзу - у стратегічних та безпекових інтересах Європи. Але окрім політики та геополітичних міркувань з цього приводу ми маємо усвідомлювати, що стоятиме на кону. Тож нам потрібно відпрацювати бачення успішного розширення», - сказала фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що розбудову ЄС можна буде вважати завершеною, коли понад 500 мільйонів людей житимуть у вільному, демократичному і заможному Євросоюзі, коли до нього будуть входити демократичні суспільства з незалежною судовою системою, де поважають опозицію, де журналісти захищені. У цьому зв'язку президентка Єврокомісії наголосила, що верховенство права та дотримання фундаментальних прав є основою ЄС.

«Ми відкриємо нашу доповідь щодо верховенства права для (включення) тих країн, що є учасниками процесу розширення та навіть прискорюються на цьому шляху. Ми розглядатимемо їх на рівних з країнами-членами і підтримуватимемо їхні зусилля у реформуванні», - сказала фон дер Ляєн.

Читайте також: Президентка Єврокомісії заявляє, що Україна і Молдова мають бути в ЄС

Вона нагадала, що процес розширення ЄС упродовж минулих десятиліть став періодом економічного успіху та покращення життя для мільйонів людей. Наступні кроки з розширення ЄС також мають стати історією успіху, але цей шлях не буде простим. Він також ґрунтуватиметься на досягненнях країн-кандидатів.

«Це вимагає роботи та лідерства, але вже зараз ми досягли великого прогресу. Ми бачили великі зусилля, яких доклала Україна з моменту надання їй статусу країни-кандидата. І ми бачимо рішучість інших країн-кандидатів у реформуванні. І тепер настав час відповісти на цю відданість. Це означає, що ми також маємо думати, як бути готовими до завершення (будівництва) Європейського Союзу. Мусимо відійти від старих дебатів щодо розширення. Питання не стоїть: поглиблювати інтеграцію чи розширювати Європейський Союз. Ми можемо та повинні робити і те, й друге», - наголосила президентка Єврокомісії.

За її словами, розширення ЄС завжди приносило новий розвиток. Тож і наступна хвиля має сприяти прогресу. Фон дер Ляєн наголосила, що будувати Союз здоров’я або Європейський оборонний союз починали 27 країн, а завершити ці процеси можуть у форматі «30+». За її словами, ЄС уже довів свою спроможність бути геополітичним союзом та продемонстрував здатність швидко просуватися вперед за дотримання єдності.

«Я завжди підтримувала... всіх, хто прагнув реформ у ЄС, щоб він краще працював, зокрема й зміни до Конвенції й Угоди (ЄС), де це було необхідно. Але ми не можемо - і не будемо - чекати на розширення, щоб змінити Угоду», - зауважила фон дер Ляєн.

За її словами, готовності ЄС до розширення можна досягнути швидше. «Це означає, що має бути знайдена відповідь, як Європейський Союз, у який входитимуть понад 30 країн, працюватиме на практиці. Йдеться про нашу спроможність до дій», - заявила президентка ЄК.

Вона нагадала, що після попереднього розширення ЄС довів помилковість припущень про нібито його ослаблення. Зокрема, 27 країнами була прийнята фінансова програма NextGenerationEU з підтримки держав ЄС після пандемії, розроблені та придбані вакцини, в рекордні терміни погоджені санкції проти агресора. Крім того, країни ЄС уперше погодили спільну закупівлю газу, і не лише для членів Євросоюзу, а й для України, Молдови і Сербії.

Читайте також: Війна в Україні стала фактором прискорення для розширення ЄС – Боррель

«Все це можливо…. Але ми маємо подумати, як працюватимуть наші інституції, Європарламент та Європейська комісія. Обговорити майбутнє нашого бюджету, умов його фінансування та витрати. Нам треба зрозуміти, як забезпечити надійні зобов’язання у сфері безпеки у світі, де стримування має більше значення, ніж будь-коли. На ці питання ми маємо відповісти сьогодні, щоб бути готовими до завтра», - підкреслила президентка ЄК.

Як повідомлялося, у Страсбурзі проходить пленарне засідання Європейського парламенту, під час якого президентка Єврокомісії оголосила щорічне послання «Про стан Європейського Союзу».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-