Зеленський підписав указ про перевірку рішень ВЛК з 24 лютого 2022 року

Зеленський підписав указ про перевірку рішень ВЛК з 24 лютого 2022 року

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони, яке передбачає перевірку всіх рішень військово-лікарських комісій, прийнятих з 24 лютого 2022 року.

Відповідний указ оприлюднено на сайті глави держави, передає Укрінформ.

"Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України", - йдеться у документі.

Згідно з рішенням РНБО, Кабінету міністрів доручено забезпечити у тижневий строк утворення центральними органами виконавчої влади, обласними, Київською міською державними адміністраціями робочих груп із перевірки обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій та військово-лікарських комісій щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до військової служби, прийнятих у період дії правового режиму воєнного стану в Україні, введеного Указом Президента від 24 лютого 2022 року.

У тримісячний строк має бути забепечено перевірку цими робочими групами обґрунтованості рішень медико-соціальних експертних комісій та ВЛК щодо встановлення інвалідності, визнання непридатності до військової служби.

Читайте також: Колишні обмежено придатні служитимуть, але не на передовій — Лубінець

Протягом двох тижнів має бути опрацювано питання щодо особливостей перетинання державного кордону громадянами України, визнаними непридатними (обмежено придатними) до військової служби, а у тижневий строк – розроблено і затверджено план підготовки нормативно-правових актів, спрямованих на забезпечення в умовах воєнного стану якості, ефективності, належного рівня сервісу та безбар'єрності складових військово-лікарської експертизи в ЗСУ, при цьому - передбачені строки й відповідальні за виконання.

Крім того, у тижневий строк спільно з головами обласних і Київської міської державних адміністрацій та Генеральним штабом ЗСУ має бути вжито вичерпних заходів для організації системної роботи позаштатних постійно діючих військово-лікарських комісій територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

У двотижневий строк Кабмін має опрацювати вдосконалення регулювання питання щодо військовослужбовців, визнаних обмежено придатними до військової служби, підготувавши та внісши проєкти відповідних нормативно-правових актів.

Читайте також: Екстрадиція ухилянтів з купленими довідками ВЛК можлива – Веніславський

Міністерству оборони та Генеральному штабу ЗСУ доручено утворити окремий структурний підрозділ з метою підвищення ефективності виконання завдань і функцій МОУ у сфері охорони здоров'я.

Міністерству охорони здоров'я, МОУ, Міністерству цифрової трансформації, ГШ ЗСУ, Національній службі здоров'я, головам обласних і Київської міської державних адміністрацій доручено у тижневий строк ужити заходів щодо вдосконалення системи проведення медичних оглядів військово-лікарськими комісіями. При цьому слід встановити граничні строки проведення медоглядів, забезпечити умови, цифровізацію відповідних процесів тощо.

Національному агентству з питань запобігання корупції доручено здійснити аналіз корупційних ризиків у діяльності ВЛК і в разі потреби внести пропозиції щодо змін до відповідних нормативно-правових актів.

Державне бюро розслідувань, МВС, СБУ за участю Офісу генерального прокурора мають вжити заходів з викриття корупційних правопорушень та кримінальних правопорушень у сфері службової діяльності в системі військово-лікарської експертизи.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 30 серпня провів засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому було ухвалено низку рішень щодо роботи військово-лікарських комісій.

Раніше Президент заявив про неякісну роботу ВЛК.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-