У Ризі відбувається юридична конференція РЄ «На шляху до справедливості для України»

У Ризі відбувається юридична конференція РЄ «На шляху до справедливості для України»

Фото
Укрінформ
У Ризі розпочалася неформальна конференція високого рівня «На шляху до справедливості для України», організована Радою Європи та Латвією, на якій визначать шляхи забезпечення відповідальності Росії за злочини, скоєні в Україні, та повернення викрадених РФ українських дітей до родин.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Відкриваючи конференцію, президент Латвії Едгарс Рінкевичс зазначив, що вона проходить в рамках головування Латвії в Комітеті міністрів Ради Європи та проводиться як етап реалізації рішень, ухвалених на саміті Ради Європи в Рейк'явіку (17 травня 2023 року). При цьому головна мета зустрічі – підтримка української системи правосуддя в умовах відсічі російській агресії.

На відкритті конференції також виступили генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, президент ПАРЄ Тіні Кокс, міністр юстиції Латвії Інесе Лібіня-Егнере, голова Мін’юсту України Денис Малюська, генпрокурор Андрій Костін, уповноважений з питань юстиції ЄС Дідьє Рейндерс.

Рейндерс також був одним із основних доповідачів на першій сесії конференції, присвяченій забезпеченню комплексної відповідальності Росії, включно з функціонуванням спеціального «Реєстру збитків», завданих Україні. Крім нього, слово матимуть заступниця голови Мін’юсту України Ірина Мудра та генеральний директор «Реєстру збитків» Маркіян Ключковський.

На другій сесії обговорюватимуть підтримку стійкості української системи правосуддя під час війни та післявоєнної відбудови, включаючи розслідування російських воєнних злочинів. В ній, окрім генпрокурора Костіна, візьмуть участь генеральний директор Ради Європи з прав людини та верховенства права Крістос Джакомопулос і президент Євроюсту Ладислав Хамран.

Читайте також: Правозахисники з 2014 року зафіксували понад 50 тисяч міжнародних злочинів Росії

Третя сесія присвячена темі возз’єднання родини, з акцентом на повернення додому українських дітей, незаконно депортованих до Росії та Білорусі. Тут головними доповідачами будуть генеральний директор Ради Європи з питань демократії Мар'я Руотанен і директор Агентства Європейського Союзу з основних прав (FRA) Майкл О'Флаерті.

За підсумками зустрічі буде ухвалено Декларацію конференції.

У заході беруть участь делегації юридичних відомств 40 країн Ради Європи (в тому числі 18 міністрів юстиції), а також представники країн-спостерігачів та міжнародних організацій.

Як повідомляв Укрінформ, для України пріоритетним є створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва РФ за злочин агресії через рішення Генеральної асамблеї ООН. Водночас розглядається й інші моделі: варіант по типу Нюрнбернзького трибуналу; трибунал в межах судової системи України або ж в іншій міжнародній авторитетно визнаній юрисдикції, наприклад, Нідерландів.

Фото: Х мін'юсту Латвії

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-