НАТО має надати Україні запрошення до членства на саміті у Вашингтоні - Макфол

НАТО має надати Україні запрошення до членства на саміті у Вашингтоні - Макфол

Укрінформ
Директор Інституту міжнародних досліджень Фрімана-Споглі (FSI), професор Стенфордського університету, ексрадник Президента США з питань нацбезпеки, посол Майкл Макфол вважає, що НАТО має надати Україні запрошення до членства на саміті у Вашингтоні у 2024 році.

Як передає про це повідомляєОфіс Президента України.

Макфол і керівник ОП Андрій Єрмак провели зустріч зі студентами Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Інституту міжнародних відносин КНУ.

Єрмак зазначив, що Макфол, разом із яким він очолює Міжнародну робочу групу щодо санкцій проти Росії, є великим другом України та одним з архітекторів великої економічної боротьби з РФ.

"Протягом цих півтора року група, яку ми створили разом із Майклом, справді досягла певних успіхів. Сьогодні 70% наших рекомендацій – в основі санкцій у різних галузях, які були застосовані США, Великою Британією, Європейським Союзом та іншими", – зазначив керівник ОП.

Читайте також: Лише Україна та союзники по НАТО можуть вирішувати питання про членство – Столтенберг

Макфол додав, що після запровадження санкцій Росія має менше технологій для виробництва зброї, чимало заможних росіян почуваються некомфортно.

"Але потрібно більше санкцій, кращих санкцій, потрібна також краща їх імплементація. Необхідно більше вторинних санкцій, і ми працюємо над цим", – наголосив він.

Як зауважив Єрмак, запропонована Президентом Володимиром Зеленським Формула миру є унікальною, вона пропонує всім країнам, які поважають суверенітет і територіальну цілісність України, не лише план закінчення війни, а й універсальний механізм для подолання майбутніх криз по всьому світу.

Відповідаючи на запитання студентів, Єрмак акцентував, що цією ініціативою Україна об’єднує світ, залучаючи до консультацій щодо ключових принципів відновлення сталого й справедливого миру для України, зокрема держави Глобального Півдня, із якими раніше Україна мала не дуже активні відносини.

"Була надзвичайно вдала зустріч радників із національної безпеки та політичних директорів зовнішньополітичних відомств у Джидді, плануємо наступну зустріч. І дуже плідно працюємо над організацією першого саміту миру на рівні лідерів", – повідомив він.

Читайте також: Війна в Україні лише підкреслила важливість партнерства між НАТО і ЄС – Столтенберг

На думку Макфола, це надзвичайно важлива дипломатична робота.

"І сьогодні лише Україна запропонувала мирний план. РФ такий план не запропонувала. Ініціатива України змушує інші країни зайняти певну позицію, Україна змінила цю динаміку", – зауважив професор.

Єрмак нагадав, що постійно розширюється коло країн, які приєдналися до Спільної декларації про підтримку України, ухваленої лідерами держав G7 та керівниками Євросоюзу на саміті НАТО у Вільнюсі, і вже розпочались переговори з кількома державами щодо двосторонніх угод про надання безпекових гарантій Україні на базі цієї декларації.

Водночас керівник ОП зауважив, що найкращою гарантією безпеки для України буде членство в НАТО.

На його переконання, "НАТО без нас не буде сильним альянсом. Україна точно буде в НАТО, і це не лише наше бажання, а й абсолютний інтерес НАТО. Тому що ми є основою майбутньої системи безпеки. І не лише Європейського континенту".

Зі свого боку Макфол висловив думку про те, що Альянс має надати Україні запрошення до членства на саміті у Вашингтоні у 2024 році.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародна робоча група, яку очолюють Єрмак і Макфол, підготувала два документи:щодо посилення енергетичних санкцій та важливості конфіскації російських державних активів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-