«Ми не ганяємось за блохами»: у НАЗК розповіли про моніторинг способу життя чиновників

«Ми не ганяємось за блохами»: у НАЗК розповіли про моніторинг способу життя чиновників

Укрінформ
Знайдені Національним агентством з питань запобігання корупції під час моніторингу способу життя чиновників необґрунтовані активи шляхом стягнення їх через суд у законний спосіб на користь держави дозволяють швидко поповнювати бюджет.

Таку думку висловив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник на конференції «4 роки ВАКС: досягнення і виклики», передає кореспондент Укрінформу.

«Зараз, принаймні із того часу, коли я почав працювати у НАЗК, ми почали здійснювати функцію моніторингу способу життя. Результат цієї функції – або подача САП позову до Антикорупційного суду про стягнення активів в залежності від суми, або справа кримінальна про незаконне збагачення. Декларування значно пришвидшує всі ці процеси. А повні перевірки зараз взагалі стоять. Тому якщо цю функцію використовувати правильно та використовувати саме з пошуком та стягненням необґрунтованих активів, то це зніме наратив, що ми ганяємося за блохами, й це дасть результат і швидке поповнення бюджету за рахунок стягнення з осіб, які мають необґрунтовані активи, тобто за рахунок стягнення цих активів у бюджет», – сказав Ситник.

Читайте також: У НАЗК назвали умови, які дозволять безпечно відновити е-декларування

За його словами, нині питання необґрунтованості активів, питання незаконного збагачення – це те, що прив’язано до декларування. І зараз багатьох тригерить брехня у деклараціях.

«Тому саме так, ми налаштовані використовувати інститут декларування, якщо його проголосують у парламенті, якщо дійсно буде сьогодні прийнятий відповідний законопроєкт», – підкреслив Ситник.

Читайте також: У НАЗК запевняють, що після відновлення е-декларування колапсу не буде

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада планує ухвалити закон про відновлення електронного декларування до початку жовтня. Наразі до законопроєкту про відновлення електронного декларування під час воєнного стану (№ 9534) подано 567 правок.

Раніше міністр оборони Олексій Резніков заявив, що виступає категорично проти відновлення е-декларування на період воєнного часу для військовослужбовців з міркувань їхньої безпеки. Посли країн «Групи семи» привітали прогрес у відновленні е-декларування посадовців і наголосили на важливості уникнення лазівок щодо оприлюднення інформації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-