Відновлення е-декларування та фінансової звітності партій посилять боротьбу з корупцією - Шуляк

Відновлення е-декларування та фінансової звітності партій посилять боротьбу з корупцією - Шуляк

Укрінформ
Ухвалення двох важливих законопроєктів - про відновлення е-декларування, який перебуває на розгляді в антикорупційному комітеті ВР, та про фінансову звітність партій, що вже очікує на підпис Президента, посилять боротьбу з корупцією.

На цьому наголосила у коментарі Українському Радіо голова парламентського Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк, передає Укрінформ.

За її словами, процес ухвалення законопроєкту про е-декларування йде за планом. У липні він був ухвалений в першому читанні, потім подавалися правки, зараз він перебуває на опрацюванні в антикорупційному комітеті ВР. "Опісля обов'язково потрапить до зали і буде ухвалений. Електронне декларування є однією із системних речей, яка дозволяє впоратися з корупцією", - сказала Шуляк.

Читайте також: Голова НАЗК написав Президенту про ризики рішення КСУ для е-декларування

Парламентарка відзначила, що коли триває війна, то певні речі в законодавстві довелося змінити для "убезпечення наших військових". "І частина інформації саме для військових буде закрита. Але щодо всіх інших чиновників, народних депутатів, чиновників центральних органів влади, які працюють тут… Чому ні? Чому не відкривати декларації? Наші громадяни навчилися аналізувати декларації. Немає тут нічого страшного. Вся інформація повинна бути відкритою. Хай люди ставлять запитання. Це буде дієвою штукою, щоби в Україні не було корупції", - додала Шуляк.

Щодо законопроєкту про повернення фінансової звітності політичних партій, то вже пройдено друге читання. Він направлений до Офісу Президента і перебуває на підготовці до підпису Главою держави.

"Згідно з чинним законодавством бюджетне фінансування в нас мають лише ті партії, які пройшли 5% бар'єр і працюють в парламенті. А цим законом ми розширили можливості для тих партій, які набрали 3%. Вони також матимуть можливість фінансуватися за рахунок бюджету. Цим самим підсилюється конкуренція", - відзначила Шуляк.

Читайте також: ВР планує до початку жовтня ухвалити закон про відновлення декларування - депутат

Вона наголосила, що цей проєкт закону також має статус антикорупційного, адже він спрямований на зменшення впливу різних олігархічних структур на партії. "Діє проста і зрозуміла звітність. Подача в електронному вигляді спрощує життя. Дає можливість і перевіряти, і співставляти цифри", - зазначила політик.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада планує ухвалити закон про відновлення електронного декларування до початку жовтня. Наразі до законопроєкту про відновлення електронного декларування під час воєнного стану (№9534) подано 567 правок.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що виступає категорично проти відновлення е-декларування на період воєнного часу для військовослужбовців з міркувань їхньої безпеки.

За минулий тиждень понад 5,7 тис. посадовців подали декларації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-