В ОП розповіли про підготовку Глобального саміту миру

В ОП розповіли про підготовку Глобального саміту миру

Ексклюзив
Укрінформ
Україна розраховує на проведення першого Глобального саміту миру восени, місце проведення залежатиме від лідерів-учасників та країни-господаря.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв'ю Укрінформу.

«Формулу миру Президента Зеленського підтримує все більше і більше країн. Дуже розраховуємо на інавгураційний саміт восени. Щодо місця проведення, то тут усе залежить від того, куди зголосяться приїхати лідери, яких ми хочемо бачити на саміті, і країни-господаря, аби вона могла вжити всіх заходів для візиту якомога більшої кількості лідерів Глобального Півдня», - зазначив він.

Заступник керівника ОП пояснив, що Україна очікує від цього саміту підтвердження української Формули миру, після чого вже не з’явиться жодного іншого альтернативного плану.

Він зазначив, що наразі по кожному пункту вже є розуміння, скільки приблизно країн братимуть участь у його реалізації.

Жовква нагадав, що на зустрічі дипрадників у Копенгагені (наприкінці червня – ред.) з обговорення Формули миру зібралися представники 15 держав, у тому числі чотири – Глобального Півдня, пізніше у Джидді (5-6 серпня – ред.) – 42 держав.

«Китай, Індія, Південна Африка і Саудівська Аравія говорили про мир в Україні на основі української формули», - запевнив заступник очільника ОП.

Крім того, за його словами, щотижня відбуваються зустрічі на рівні послів, щоразу з якогось конкретного пункту.

Також він проінформував, що триває робота в робочих групах з кожного пункту Формули.

«Є 10 груп відповідно до 10 пунктів Формули. В Офісі Президента, наприклад, працює робоча група під головуванням Андрія Єрмака і моїм головуванням щодо пункту 9-го, який стосується неможливості ескалації війни і неможливості повторення агресії. За кожною групою закріплені профільні міністри, представники ОП, залучаються експерти», - пояснив він.

Водночас Жовква зауважив, що зараз відчувається потреба в проведенні ще одного раунду на рівні радників, який має відбутися «десь найближчим часом».

«Важливо – уже ніхто не говорить про якісь альтернативні плани», - акцентував заступник керівника Офісу глави держави.

Читайте також: На Банковій анонсували початок переговорів про гарантії безпеки ще з однією країною

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у листопаді 2022 року під час виступу перед учасниками саміту Групи двадцяти презентував українську формулу миру з 10 пунктів, наразі триває підготовка Глобального саміту миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-