Рух ЧЕСНО порахував кількість депутатів на фронті

Рух ЧЕСНО порахував кількість депутатів на фронті

Інфографіка
Укрінформ
Радикальна партія має найбільший відсоток депутатів-фронтовиків на місцевому рівні. На другому місці — «Свобода», а на третьому — «Європейська Солідарність».

Про це свідчать результати дослідження Руху «Чесно». До уваги бралися дані партій щодо депутатів місцевих рад міст, областей і районів, які взяли до рук зброю під час повномасштабного вторгнення, передає Укрінформ.

Як зазначається, рух «Чесно» зібрав ці дані у партій, які мають представництво у Верховній Раді або входять до першої десятки за кількістю депутатів на місцевому рівні та мають депутатів у багатьох регіонах України.

«Росії вигідно запускати наратив про те, що депутати не служать, а замість того відсиджуються в тилу за спинами громадян. Проте, як показує дослідження Руху «Чесно», значна частина депутатів місцевих рад зараз на фронті і на рівні з іншими захищають суверенітет нашої держави. Важливо, аби партії цінували цей внесок та допомагали громадському сектору висвітлювати здобутки колег на фронті», — наголошує лідерка Руху «Чесно» Віта Думанська.

Так, за даними «Чесно», Радикальна партія має 22 військовослужбовців з-поміж 71 депутата, що становить 31% від загальної кількості депутатів рад, які досліджуються.

«Свобода» повідомила, що 102 із 402 депутатів, які мають мандати у міських, обласних та районних радах, наразі проходять службу (25,6%).

Що стосується «Європейської солідарності», то тут служать 13,7% місцевих депутатів рівня міських, обласних і районних рад (328 депутатів). У цієї партії найбільша кількість загиблих.

У «Пропозиції» на фронті перебуває 28 депутатів, що становить 11,1% від загальної кількості місцевих депутатів.

УДАР Віталія Кличка серед 120 місцевих налічує 10 депутатів, які проходять військову службу, що становить 8,3% від їхньої загальної кількості.

У «Батьківщини» на цих рівнях місцевого самоврядування 1597 депутатів, і 103 із них проходять військову службу. У відсотковому співвідношенні з «Батьківщини» пішли на службу 6,4% депутатів місцевих рад.

У партії «За майбутнє» 48 депутатів перебуває на фронті, що становить 5,4% від загальної кількості депутатів рівня міських, обласних і районних рад.

Повідомляється також, що Рух «Чесно» не отримав відповідь на звернення від політичної партії «Українська стратегія Гройсмана», а партія «Слуга народу» не надала дані Руху «Чесно» за 2023 рік.

Що стосується «Голосу», то тут повідомили, що не мають можливості зібрати оновлені дані і пропонують використовувати дані за 2022 рік.

Читайте також: На фронті загинув колишній народний депутат Сергій Слабенко

Раніше Рух «Чесно» аналізував кількість депутатів місцевих рад, які у 2022 році пішли воювати, з-поміж них є жінки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-