Мельник: Робитиму все можливе, щоб у Бразилії тему України не ігнорували

Мельник: Робитиму все можливе, щоб у Бразилії тему України не ігнорували

Ексклюзив
Укрінформ
Колишній заступник міністра закордонних справ та експосол у Німеччині Андрій Мельник, нещодавно призначений на посаду посла в Бразилії, працюватиме у цій країні як класичний дипломат та робитиме все можливе, щоб тему України не ігнорували.

Про це він заявив у коментарі Укрінформу.

Мельник відзначив, що вже за лічені дні відбуває до Бразилії, але без жодних ілюзій, тому що перезавантаження двосторонніх відносин — "це аж ніяк не спринт, це радше марафон".

"Для того, щоб покращити ставлення бразильського уряду до України, розширити підтримку Києва у суспільному просторі, потрібно насамперед зміцнити фундамент наших взаємин. Наївно сподіватися, що досягти цього результату можна було б дуже швидко, попри всі докладені зусилля. Доведеться добряче орати це поле", — пояснив посол.

За словами дипломата, у центрі особливої уваги його роботи — окрім встановлення довірливих відносин із політичними елітами — перебуватимуть ЗМІ, лідери думок, бізнес-кола, провідні експерти.

"Робитиму все можливе, щоб тема України не могла бути ігнорованою, щоб з нашими інтересами обовʼязково рахувалися. Наші бразильські партнери відчують, що Україна має надпотужну міжнародну субʼєктність в усіх відношеннях, також і в контексті підготовки майбутнього мирного процесу", — наголосив він.

Крім того, дипломат певен, що Бразилія й Україна мають дуже багато спільного, адже обидві вони є найбільшими державами на своїх континентах, а також Мельник переконаний, що суспільна думка в Бразилії не є для нас негативною. Як приклад він згадав опитування громадської думки, згідно з якими лише 17% бразильців вважають НАТО винними у розвʼязанні війни проти України, тоді як у Німеччині — де раніше Мельник працював послом — 21% опитаних звалили вину на НАТО.

"Нам слід буде зробити так, щоб тема України перетворилася на мейнстрим, стала топовою в Бразилії, щоб вона звучала на політичних ток-шоу, щоб наш голос був чутний. Однієї замітки раз на тиждень буде недостатньо, щоб змінити тренд на користь Києва. Мій скромний дипломатичний досвід в Німеччині дає підстави сподіватися, що і в Бразилії нам вдасться перетягти на бік України громадську думку", — розповів посол.

"Щодо стилю роботи то я, швидше за все, буду класичним дипломатом. У Німеччині це був унікальний випадок, не думаю, що він повториться”, — додав Мельник.

Читайте також: Андрій Мельник провів відеоконференцію з очільниками українських громад у Латинській Америці

Як повідомлялося, 20 червня Президент Володимир Зеленський призначив Андрія Мельника Надзвичайним і Повноважним послом України у Федеративній Республіці Бразилія.

Мельник працював на посаді заступника міністра закордонних справ з листопада 2022 року, до цього був послом у Німеччині.

Фото: Громадське

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-