Рада підтримала за основу проєкт закону про повернення фінансових звітів партій

Рада підтримала за основу проєкт закону про повернення фінансових звітів партій

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про відновлення обов’язкового фінансового звітування політичних партій.

Про це повідомив народний депутат із фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграмі, передає Укрінформ.

За його словами відвідний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, удосконалення механізмів державного фінансування та державного контролю за діяльністю політичних партій» (№9419-1) підтримав 291 народний депутат.

Законопроєкт розроблений з метою усунення прогалин в законодавстві та врегулювання питань, які стосуються забезпечення здійснення державного контролю Національним агентством з питань запобігання корупції за дотриманням встановлених законом обмежень щодо фінансування політичних партій, законним та цільовим використанням політичними партіями коштів, виділених з державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності, своєчасністю подання звітів партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, повнотою таких звітів, звіту зовнішнього незалежного фінансового аудиту діяльності партій, відповідністю їх оформлення встановленим вимогам, достовірністю включених до них відомостей.

Читайте також: НАЗК планує удосконалити реєстр звітності партій

Законопроєктом пропонується внести зміни до законів «Про політичні партії в Україні» та «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», які стосуються подання звітів партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру, а також державного контролю за діяльністю партій.

Очікується, що ухвалення законопроєкту дозволить Національному агентству з питань запобігання корупції здійснювати державний контроль за діяльністю політичних партій.

Читайте також: НАЗК пропонує не фінансувати партії з бюджету на час воєнного стану та віддати ці гроші ЗСУ

Як повідомлялося, державне фінансування партій було впроваджено у 2016 році як один з головних кроків для ліквідації в Україні політичної корупції. Водночас партії мали звітувати про майно, доходи, витрати та фінансові зобов’язання.

Однак навесні 2020 року Верховна Рада призупинила звітування партій до завершення карантину у зв’язку з коронавірусом, яке так і не було відновлено. Таким чином контролюючі органи та громадськість не мають доступу до інформації про те, як партії розпоряджаються державним фінансуванням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-