Саміт у Вільнюсі змінив ставлення до членства України в НАТО - естонський дипломат

Саміт у Вільнюсі змінив ставлення до членства України в НАТО - естонський дипломат

Укрінформ
Саміт НАТО у Вільнюсі дав Україні реальний сигнал щодо членства та змінив уявлення лідерів держав-членів про Україну як майбутнього союзника.

Таку думку висловив посол Естонії в НАТО Юрі Луйк, передає Укрінформ з посиланням на ERR.

«Дуже чітка червона лінія, яка проходить через увесь цей розділ (про Україну — ред.), — це те, що Україна стане членом НАТО. Одним із важливих досягнень зустрічі є те, що ця тема обговорювалася і вона також стала спільною для лідерів (Альянсу - ред.)», - сказав Луйк.

Читайте також: Резніков – про саміт НАТО у Вільнюсі: Це потужний крок уперед

У цьому контексті він нагадав, що президент США і радник з національної безпеки раніше сумнівалися в перспективах членства України, а після Вільнюса заявили, що Україна стане членом НАТО, і це не підлягає обговоренню.

«На мою думку, це привело до зміни психології та розуміння глав держав. Моя оцінка - ми рухаємося в правильному напрямку», - сказав естонський дипломат.

Читайте також: Кулеба про підсумки саміту НАТО: Найважливішим питанням є не «як?», а «коли?»

За його словами, погляди різних країн-членів НАТО щодо членства України все ще розходяться, але Альянс рухається до досягнення консенсусу.

«Крок за кроком ми просуваємось у цьому напрямку. Сьогодні про це пишуть аналітичні центри та журналісти, про це говорять члени Конгресу США - членство України в НАТО стає природною темою», - зазначив посол Естонії.

Луйк підкреслив, що ґрунтовність цієї дискусії та відповідно її повільний поступ зумовлені ще й тим, що йдеться, по суті, про європейську повоєнну систему безпеки. І це також означає гарантії безпеки США, у тому числі надання ядерних гарантій.

Читайте також: Міністри фінансів G7 підтвердили непохитну підтримку України

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн НАТО на Вільнюському саміті 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України - в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

На саміті НАТО у Вільнюсі було оголошено про створення Ради Україна - НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі.

Лідери G7 погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі Спільну декларацію про підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-