Стефанчук: Декларація про державний суверенітет стала фундаментом для нової Конституції

Стефанчук: Декларація про державний суверенітет стала фундаментом для нової Конституції

Укрінформ
Декларація про державний суверенітет стала основою для нової Конституції і власних законів, визначила Україну як суверенну державу у межах існуючих кордонів і з правом на самовизначення, стала фундаментом для незалежності, з чим не змогла змиритися імперська Росія. 

На цьому наголосив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у дописі в Фейсбуці з нагоди 33-ї річниці ухвалення парламентом Декларації про державний суверенітет України, передає Укрінформ. 

"Виражаючи волю народу! Прагнучи створити демократичне суспільство! Дбаючи про повноцінний політичний, економічний, соціальний і духовний розвиток народу України! 16 липня 1990 року Верховна Рада Української РСР проголосила Декларацію про державний суверенітет України. 

Саме ця Декларація була основою для нової Конституції і власних законів, законів України! 

Саме ця Декларація визначила Україну як суверенну державу! У межах існуючих кордонів і з правом української нації на самовизначення.

І саме ця Декларація стала фундаментом для нашої незалежності.

Незалежності, з якою імперська Росія не змогла змиритися. І з імперської — РФ стала терористичною державою", - написав Стефанчук. 

Спікер українського парламенту відзначив, що незламний український народ і Збройні Сили України нині героїчно борються за незалежність України, за вільне майбутнє української нації і за право на життя в суверенній, незалежній, цілісній державі. 

16 липня в Україні відзначають День ухвалення Декларації про державний суверенітет.

Цього дня 33 роки тому Верховна Рада УРСР ухвалила відповідний документ.

Читайте також: Кожен у світі має поважати інші нації та визнавати державні кордониЗеленський

У преамбулі декларації проголошувалося "верховенство, самостійність, повнота і неподільність влади республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах". Від імені українського народу могла виступати тільки Верховна Рада. Територія України в наявних кордонах проголошувалася недоторканою. Підкреслювалося також виняткове право українського народу на володіння, користування і розпорядження національним багатством України.

Верховна Рада також проголосила право країни на власні збройні сили, внутрішні війська, органи державної безпеки. Україна брала зобов’язання не поширювати, не виготовляти й не нарощувати ядерну зброю. Майбутня зовнішня політика України, визначена декларацією, вбачалася як нейтральна, першочерговим її завданням визначалося забезпечення національних інтересів України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-