Чапутова поділилася очікуваннями від саміту НАТО для Словаччини і України

Чапутова поділилася очікуваннями від саміту НАТО для Словаччини і України

Укрінформ
Словаччина очікує від саміту НАТО у Вільнюсі рішень про зміцнення східних кордонів Альянсу і про перспективу вступу України до євроатлантичної спільноти.

Про це заявила президентка Словаччини Зузана Чапутова під час спільної з главою Української держави пресконференції у Братиславі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Чапутова зазначила, що очікування Словаччини від саміту НАТО у Вільнюсі лежать у двох площинах. Перша стосується захисту власних національних інтересів, зокрема зміцнення східних кордонів Альянсу, а друга – перспектив членства України в НАТО.

«Ми очікуємо, що буде наданий скоординований механізм протиповітряної оборони, щоб це не було питанням лише двосторонніх відносин. Основне, що ми хочемо узгодити і про що домовитися у Вільнюсі, – це регіональна безпека, застосування нових планів оборони включно зі Словацькою Республікою. Також ми очікуємо перспективи для України щодо вступу в Північноатлантичний альянс», - сказала президентка Словаччини.

У цьому контексті вона нагадала, що у 2008 році у Бухаресті було сказано, що Україна належатиме до НАТО.

Читайте також: Дуда: Членство України зміцнить військову могутність НАТО

«Ми підтримуємо ідею, що не Росія буде приймати рішення про чиюсь участь в Альянсі. Кожна країна має сама ухвалювати рішення про свій вступ… Коли Україна ухвалить рішення, що вона може вступити, виконавши всі взяті на себе зобов’язання і після завершення війни, вона обов’язково буде членом Північноатлантичного альянсу», - зазначила Чапутова.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, одним з головних питань якого буде продовження допомоги Україні у її боротьбі проти російської агресії, а також заходи із подальшого зміцнення системи стримування та оборони Альянсу.

Фото: ОПУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-