Дуда: Ядерна зброя і ПВК «Вагнер» у Білорусі змінюють архітектуру безпеки в регіоні

Дуда: Ядерна зброя і ПВК «Вагнер» у Білорусі змінюють архітектуру безпеки в регіоні

Укрінформ
Розташування тактичної ядерної зброї РФ в Білорусі, а також перекидання до цієї країни ПВК “Вагнер” змінюють архітектуру безпеки в регіоні.

Про це під час спільної пресконференції з президентами України і Литви Володимиром Зеленським і Гітанасом Науседою заявив президент РП Анджей Дуда, передає власний кореспондент Укрінформу.

За його словами, перекидання до Білорусі кількох тисяч вагнерівців “завжди становить потенційну небезпеку”.

Він зазначив, що поки що невідомо, якими будуть завдання вагнерівців в РБ, припустивши, що це може бути створення загрози для України з півночі, або підтримка міграційного тиску на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою та Латвією.

Читайте також: «Вагнерівців» у Білорусі буде небагато, бо українські воїни знищили їх понад 20 тисяч - Зеленський

“Але враховуючи, що Путін реалізує політику перенесення ядерної зброї до Білорусі, це є значимими фактами, які змінюють архітектуру безпеки в нашому регіоні, особливо з точки зору НАТО”,- наголосив Дуда.

Від додав, що з цього приводу на липневому саміті НАТО у Вільнюсі має бути прийнято “конкретні рішення”.

Дуда підкреслив, що його візит спільно з литовським колегою до Києва і зустріч у форматі Люблінського трикутника (Україна, Польща, Литва) з нагоди 27-річчя прийняття Конституції України є демонстрацією всьому світові, що “Україна є незалежною, вільною і гордою”.

“І такою вона буде, адже переможе попри російську агресію, попри війну, попри те, що на неї, без жодної причини і жодних підстав, півтора року тому напав набагато сильніший ворог, бажаючи поневолити Україну та український народ”, - наголосив Дуда.

Він підкреслив, що український народ став на захист своєї країни, і зараз не лише відбиває російську агресію, але й витісняє ворога зі своєї країни.

Дуда висловив сподівання, що Україна “метр за метром” в результаті контрнаступу звільнить свою територію від ворожих військ і відновить лад на цих територіях, які у світлі міжнародного права є українськими.

Читайте також: Зеленський: Ми повинні бути упевнені, що після війни Україна стане членом НАТО

“Ми рішуче підтримуємо Україну у цих діях, зокрема перебуваючи сьогодні тут, у День Конституції України, разом з Президентом України Володимиром Зеленським у Києві”, - наголосив Дуда.

Польський лідер підкреслив, що Польща разом з Литвою робить усе можливе, щоб саміт НАТО у Вільнюсі приніс “важливі рішення” і зміцнив безпеку у східній Європі.

“Ми глибоко віримо у те, що безпека України є безпекою нас усіх, це у спільних інтересах, щоб НАТО в нашій частині Європи було якомога сильнішим, а в недалекому майбутньому Україна могла стати повноправною частиною Північноатлантичного альянсу, однією з армій Організації, яка підлягає 5-й статті Договору (про НАТО - ред.)”, - підкреслив Дуда.

Читайте також: Придбані Литвою дві установки NASAMS незабаром прибудуть до України - Науседа

Він додав, що з Науседою він робить все можливе, щоб під час саміту НАТО в липні у Вільнюсі були прийняті рішення, які “чітко визначатимуть перспективу членства України в НАТО".

Президент Польщі зазначив, що потрібно зміцнити східний фланг НАТО, аби відлякати Росію від подальших агресивних дій і наблизити Україну до НАТО.

Як повідомляв Укрінформ, Президенти Польщі і Литви Анджей Дуда і Гітанас Науседа прибули в середу до Києва для відзначення 27-річчя прийняття Конституції України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-