Євросоюз закликав ООН забезпечити повну відповідальність за воєнні злочини Росії в Україні

Євросоюз закликав ООН забезпечити повну відповідальність за воєнні злочини Росії в Україні

Укрінформ
Європейський Союз закликав міжнародну спільноту в ООН підтримати міжнародні ініціативи, спрямовані на забезпечення повної відповідальності за злочини, вчинені російськими силами та їхніми прибічниками у війні проти України.

Про це заявив у п’ятницю під час засідання Радбезу ООН постійний представник ЄС при Організації посол Олаф Скуг, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Європейський Союз твердо відданий забезпеченню повної відповідальності за воєнні злочини та інші серйозні злочини, скоєні у зв’язку з агресивною війною Росії», - заявив представник ЄС.

У цьому зв’язку він підкреслив важливість скоординованих міжнародних ініціатив у цій сфері. Дипломат зауважив, що ЄС підтримує створення міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії, а також вітає створення Міжнародного центру з кримінального переслідування злочинів агресії в Гаазі. Крім того, він висловив повну підтримку процесу створення міжнародного механізму для реєстрації шкоди, заподіяної росіянами.

«ЄС закликає до встановлення справедливого, всеосяжного й тривалого миру відповідно до Статуту ООН та резолюції Генасамблеї, прийнятої в лютому, а також незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», - зауважив європейський представник.

У цьому контексті він підкреслив, що такий мир принесе користь усім націям та висловив підтримку мирній формулі президента Зеленського.

«Члени Ради Безпеки повинні розрізняти жертву й агресора в цій загарбницькій війні. Відповідно до Статуту ООН, Україна має право на самооборону від атак Росії з метою відновлення своєї територіальної цілісності. Вона також має право вимагати міжнародної підтримки для таких зусиль», - підкреслив дипломат.

Читайте також: Кислиця закликав світ серйозно поставитися до загрози ядерного терору на ЗАЕС

Він наголосив, що Європейський Союз готовий підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно.

Як повідомляв Укрінформ, у Нью-Йорку в п’ятницю відбулося засідання Радбезу ООН, з питань розвитку ситуації в Україні, у тому числі зокрема наслідків підриву РФ Каховської греблі та загрози теракту на Запорізькій АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-