ПАРЄ може ухвалити резолюцію про включення «вагнерівців» і «кадирівців» до терористичних формувань

ПАРЄ може ухвалити резолюцію про включення «вагнерівців» і «кадирівців» до терористичних формувань

Укрінформ
Парламентська асамблея Ради Європи розгляне резолюцію щодо наслідків російської агресії проти України, в якій, серед іншого, пропонується віднести до терористичних формувань вагнерівців і кадирівців.

Про це повідомила голова української делегації в ПАРЄ, народна депутатка з парламентської фракції «Слуга народу» Марія Мезенцева в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«У резолюції щодо наслідків російської агресії проти України є революційні історичні моменти. Матимемо включення таких збройних формувань в якості терористичних - група «Вагнера», а також ті люди, які служать під прапором Кадирова», - зазначила народна депутатка.

Вона зауважила, що резолюція міститиме положення про екоцид «як глобальну трагедію всього субконтиненту, всього Чорноморського басейну», наслідки якої ще не оцінені.

«Ми також пропонуємо в цій резолюції створити спеціальний реєстр тих країн, компаній, які обходять або допомагають обходити санкції, які наклав Європейський Союз», - додала депутатка.

Окрім того, за її словами, під час сесії буде наголошено на питанні функціонування реєстру збитків, який започатковано на саміті в ісландському Рейк'явіку.

Читайте також: До Конгресу США знову подали законопроєкт про визнання Росії державою-спонсором тероризму

Мезенцева зазначила, що на сесії ПАРЄ обговорюватиметься питання утримання Росією українських військовополонених. «Для цього ми робимо спільно з Координаційним центром Головного управління розвідки спеціальний захід, на якому виступлять військовополонені, вони музиканти і утримувалися в російському полоні. Вони також розкажуть про своїх побратимів», - поінформувала депутатка.

На її думку, проведення такого заходу стане дієвим інструментом, щоб донести до 45 країн, які працюють з Україною в Раді Європи, що ООН та Міжнародний Червоний Хрест мають «негайно виконати свій мандат, наполягти на тому, щоб Росія дотримувалася міжнародного гуманітарного права, і здійснити ту ініціативу, яку Україна просуває з 2014 року - обмін всіх полонених на всіх».

Як повідомляв Укрінформ, літня сесії ПАРЄ стартувала 19 червня у Страсбурзі. Під час неї відбудуться термінові дебати щодо політичних наслідків агресії Росії проти України, а також буде розглянуто резолюцію про недопуск російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх у Парижі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-