Україна у Міжнародному суді ООН: Є всі факти, аби притягнути Росію до відповідальності

Україна у Міжнародному суді ООН: Є всі факти, аби притягнути Росію до відповідальності

Укрінформ
Міжнародний суд ООН має всі необхідні факти, щоб притягнути Росію до відповідальності за порушення двох конвенцій - про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, про це представниця України - директорка департаменту міжнародного права МЗС України Оксана Золотарьова сказала під час свого виступу на слуханнях в Міжнародному суді ООН.

“Україна продемонструвала у своїх письмових та усних клопотаннях, що російська хибна реальність руйнується, коли стикається з переконливими доказами порушень Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму (ICSFT) і Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації (CERD). Суд має всі необхідні факти, щоб ознайомитися з “потьомкінським селом”, яке Росія збудувала, і притягнути Росію до відповідальності за серйозні порушення нею цих Конвенцій”, - наголосила Золотарьова.

За її словами, суд повинен діяти зараз, щоб забезпечити відповідальність за минуле та захистити майбутнє.

Читайте також: Україна у Міжнародному суді ООН: Росія запровадила режим расової дискримінації в Криму

“Поки частина нашої країни перебуває під російською окупацією, наші люди щодня стикаються з дискримінацією. І як тільки наша територіальна цілісність буде відновлена, будь-які майбутні відносини повинні базуватися на тому, що Росія поважає міжнародне право, не допускає можливості сприяння фінансуванню тероризму в Україні. Пані президенте, члени суду, я стою перед Світовим судом, щоб вимагати захисту основних прав людини українського народу. Ми прагнемо справедливості та відповідальності згідно з міжнародним правом”, - зазначила вона.

Як повідомляв Укрінформ, Міжнародний суд ООН у червні проводить публічні слухання у справі щодо порушення Росією конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та про заборону всіх форм расової дискримінації.

Відбудеться два раунди виступів сторін: 6 та 12 червня виступає юридична команда України, 8 та 14 червня – Росії.

Міжнародний суд ООН 8 листопада 2019 визнав свою юрисдикцію у справі щодо порушення Росією двох конвенцій.

Читайте також: Україна у Гаазі: Росія продовжує ігнорувати два накази Міжнародного суду ООН

Україна 16 січня 2017 року подала до Міжнародного суду ООН позов проти Росії щодо порушення Конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції про заборону расової дискримінації. Звинувачення, висунуті Росії, включають: надання зброї та інших видів допомоги незаконним збройним формуванням; збиття літака “Малайзійських авіаліній” рейсу MH-17; обстріли житлових районів Маріуполя та Краматорська; знищення цивільного пасажирського автобуса неподалік Волновахи; вибух під час мирних зборів у Харкові; дискримінацію щодо української та кримськотатарської громад; заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу; хвилі зникнень, вбивства, самовільні обшуки, затримання; обмеження на викладання української й кримськотатарської мов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-