Парламент Естонії ухвалив заяву на підтримку членства України в НАТО

Парламент Естонії ухвалив заяву на підтримку членства України в НАТО

Укрінформ
Рійгікогу Естонії ухвалив заяву на підтримку вступу України до НАТО і наголосив на необхідності зробити конкретні та недвозначні кроки у цьому напрямку вже на найближчому саміті Альянсу.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на сайт парламенту.

За документ проголосували 92 депутати Рійгікогу зі 101. Напередодні заява була внесена 95 естонськими парламентаріями.

В ухваленому документі Рійгікогу підтверджує, що вважає абсолютно необхідним сформулювати на Вільнюському саміті НАТО 11-12 липня конкретні та недвозначні кроки, необхідні для якнайшвидшої інтеграції України до НАТО, і направити Україні запрошення вступити до Альянсу.

Згідно із заявою, Рійгікогу виходить із мети, поставленої державами-членами НАТО на саміті в Бухаресті у 2008 році про вступ України до Альянсу, а також враховує офіційно заявку про вступ до НАТО, подану керівництвом України 30 вересня минулого року. При цьому нагадується, що Естонія разом з іншими країнами Балтії завжди висловлювала підтримку вступу України до НАТО.

Рійгікогу наголошує в заяві на необхідності рішуче зміцнювати архітектуру безпеки, яка добре служила безпеці вільних і демократичних країн євроатлантичного регіону, і висловлює підтримку українському народу, який бореться за свободу. 

Парламент Естонії також визнає той факт, що перемога України над Російською Федерацією, яка веде агресивну війну, і подальший вступ України до НАТО є єдиним способом забезпечити заснований на правилах світовий порядок, міцний мир та безпеку європейських демократичних країн.

Читайте також: Вступ України до НАТО є повоєнним питанням - Воллес

Своєю чергою голова Верховної Ради Руслан Стефанчук подякував Рійгікогу – Парламенту Естонії за схвалення заяви щодо членства України у НАТО.

"Рійгікогу Естонії прийняв заяву щодо членства України у НАТО! Парламент Естонії визнає, що вступ України до НАТО є єдиним шляхом до забезпечення заснованого на правилах стійкого миру й безпеки демократичних європейських держав", - зазначив він.

За його словами, естонські парламентарії вважають життєво важливим скористатися можливістю Вільнюського саміту НАТО, аби сформулювати конкретні та однозначні кроки, необхідні для швидкої інтеграції України до НАТО та надати Україні запрошення приєднатися до Альянсу.

"Щиро вдячний кожному депутатові за підтримку цієї вкрай важливої заяви", - наголосив Стефанчук.Як повідомлялося, з початку минулого року естонський парламент зробив п'ять заяв та один заклик з метою засудити дії Росії та висловити підтримку Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-