В Естонії 95 парламентаріїв підписали заяву на підтримку вступу України до НАТО

В Естонії 95 парламентаріїв підписали заяву на підтримку вступу України до НАТО

Укрінформ
Голова комісії естонського парламенту із закордонних справ Марко Міхкельсон від імені 95 депутатів передав у провадження проєкт заяви на підтримку вступу України до НАТО.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ERR із посиланням на проєкт заяви.

В ній парламент Естонії, Рійгікогу, висловлює рішуче прагнення забезпечити суверенітет і територіальну цілісність європейських держав та стійкий мир і висловлює упевненість, що політика сфер впливу в Європі, як і раніше, становить загрозу безпеці континенту.

Згідно з документом, Рійгікогу спирається на мету вступу України до НАТО, поставлену у 2008 році на саміті держав-членів альянсу в Бухаресті, і бере до уваги заяву про вступ до НАТО, представлену урядом України минулого року. Україна подала офіційну заяву про приєднання до НАТО 30 вересня 2022 року.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту заяви, разом з іншими Балтійськими державами Естонія завжди підтримувала вступ України до НАТО і вважає за необхідне запланувати конкретні кроки щодо приєднання країни до альянсу в ході майбутнього саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Читайте також: Військовий комітет НАТО підтвердив непохитну підтримку України

У проєкті заяви парламент наголошує на необхідності значно зміцнити архітектуру безпеки, яка успішно забезпечувала безпеку вільних і демократичних євроатлантичних держав, і висловлює підтримку народу України, котрий бореться за свободу.

У заяві 95 парламентаріїв також зазначається, що перемога України над російською федерацією, яка веде агресивну війну, і подальший вступ України до НАТО – це єдиний шлях до забезпечення заснованого на правилах світопорядку сталого миру та безпеки демократичних європейських держав.

Згідно з документом, Рійгікогу вважає за необхідне сформулювати на саміті у Вільнюсі конкретні та однозначні заходи для швидкої інтеграції України до НАТО та передати Україні запрошення на приєднання до Альянсу.

Читайте також: На саміті НАТО Україна розраховує отримати чіткі часові рамки щодо членства - Стефанчук

Заяву подали 95 зі 101 депутата Рійгікогу. На засіданні у четвер комісія Рійгікогу із закордонних справ обговорить передачу поданого проєкту заяви пленарному засіданню для обговорення та голосування.

Як повідомляв Укрінформ, з початку минулого року естонський парламент виступив із п'ятьма заявами й одним зверненням на підтримку України та із засудженням діяльності росії. Остання за часом заява Рійгікогу була прийнята 94 голосами "за" 22 лютого і приурочена до річниці початку повномасштабної військової агресії рф в Україні. Вона висловлювала глибоку повагу до героїчного народу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-