Швеція підтримуватиме Україну на шляху до членства в ЄС - прем'єр

Швеція підтримуватиме Україну на шляху до членства в ЄС - прем'єр

Укрінформ
Швеція надаватиме допомогу Україні на шляху до членства в ЄС, а також у питанні повернення незаконно депортованих в рф дітей.

Про це заявив Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон на спільній пресконференції з Президентом України та лідерами країн Північної Європи в Гельсінкі 3 травня, передає Укрінформ.

«Ми продовжуємо підтримувати процес вступу на основі заслуг та допомагати у проведенні реформ, які відкриють Україні шлях для початку переговорів щодо набуття членства», - сказав глава шведського уряду, назвавши рішення надати Україні статус кандидата на членство в ЄС історичним.

Читайте також: Зеленський переконаний, що НАТО невдовзі налічуватиме 33 країни

Він також заявив, що під час головування в ЄС Швеція проводить роботу із забезпечення відповідальності рф за скоєні злочини проти України, зокрема за злочин агресії. Водночас Прем'єр-міністр акцентував на правах українських дітей, яких росія примусово вивезла на свою територію.

«Це повинно мати наслідки. Швеція була першою державою ЄС, яка запропонувала санкції за це, та продовжить опікуватися цією надзвичайно хвилюючою проблемою. В червні ми проведемо зустріч високого рівня з питань захисту дітей», - сказав Крістерссон.

За його словами, зустріч буде сфокусована на наданні правової допомоги Україні в питанні захисту дітей на тлі "російської нецивілізованої війни".

Читайте також: Спільна заява саміту Україна – Північна Європа

Крістерссон додав, що Швеція вітає важливі кроки Євросоюзу задля забезпечення України боєприпасами. Підтримку України на тлі російської агресії він назвав «найважливішим завданням ЄС і екзистенційним питанням», адже Україна бореться за свободу всіх європейців.

Швеція, за словами глави уряду, вже мобілізувала близько 2 млрд євро двосторонньої допомоги та надає Україні суттєві обсяги наступальних озброєнь, серед яких БМП, танки, сучасні системи ППО, а також навчає українських військових. Країна продовжить надавати допомогу Україні стільки, скільки буде потрібно, запевнив він.

Як повідомлялось, Президент Зеленський у середу прибув до Фінляндії, де взяв участь у саміті Україна – Північна Європа.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-