В ОП відреагували на заяви Папи Франциска про «миротворчу місію»

В ОП відреагували на заяви Папи Франциска про «миротворчу місію»

Укрінформ
Ватикан, як і будь-який суб’єкт глобальної політики, може обговорювати розв'язану російською федерацією війну, аналізувати сценарії розвитку подій та шукати практичні рішення, проте підсумкові ініціативи повинні бути точно узгоджені з Україною.

Представники Святого Престолу могли би долучитися до допомоги у поверненні полонених росією українців та депортованих дітей, зазначив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк у коментарі Укрінформу.

"Безумовно, обговорювати війну, аналізувати сценарії розвитку подій та шукати практичні рішення може будь-який суб’єкт глобальної політики, у тому числі й Ватикан. Занурення у тему - це можливість більш глибоко усвідомити причини агресивної поведінки рф і як наслідок сформулювати більш чітке розуміння, що таке реальне посередництво сьогодні. Однак підсумкові ініціативи точно мають бути узгоджені з Україною і будуть узгоджені в любому випадку. Бо саме субʼєктність України сьогодні є абсолютно визначальною. Долю України без участі України ніхто не вирішуватиме, і це є аксіоматичним", - підкреслив Подоляк.

За словами радника очільника ОП, і для нас, і для наших ключових партнерів відправною точкою врегулювання вже є чітка формула миру, запропонована Президентом Володимиром Зеленським.

Читайте також: Папа Римський заявив, що хоче зустрітися з патріархом рпц кирилом

Подоляк нагадав, що перший і надважливий пункт української формули миру – беззаперечний вивід усіх російських збройних формувань за межі міжнародно визнаних кордонів України 1991 року – це "категорична передумова початку будь-яких переговорних процесів".

Він наголосив, що говорити про мир чи навіть про якесь післявоєнне врегулювання, поки українські громадяни живуть в окупації, зазнають насилля у катівнях, абсурдно, особливо, коли росія демонстративно принижує і міжнародне право в цілому, і окремі конвенції зокрема.

Радник керівника Офісу глави держави наполягає, що потрібно спиратися на реалії та виходити з основних принципів міжнародного права – територіальної цілісності держав та суверенітету.

"Тому ще раз наголошу, що саме Україна матиме вирішальну суб’єктність у врегулюванні війни. За 9 років збройного конфлікту ми чітко усвідомили – якщо Росії поступитися бодай метром нашої території, подальшої ескалації, подальших етапів маштабованої війни не уникнути. Апетити Кремля лише зростатимуть у відповідній прогресії", - зауважив він.

Читайте також: Папа Франциск у розмові з Орбаном закликав відмовитися від націоналізму та популізму

Водночас Подоляк відзначив, що місія представників Понтифіка у москві може зайнятися важливими гуманітарними аспектами війни – облік та дотримання умов поводження з військовими та цивільними полоненими, а також повернення депортованих українських дітей.

Як повідомляв Укрінформ, глава Католицької церкви Папа Франциск заявив, що Ватикан бере участь у миротворчій місії, щоб спробувати покласти край війні росії проти України.

Натомість у CNN з посиланням на анонімне джерело, близьке до Офісу Президента, повідомили, що Володимир Зеленський не давав згоди на жодні подібні обговорення від імені України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-