В МЗС України не виключають посередництва Пекіна у припиненні війни

В МЗС України не виключають посередництва Пекіна у припиненні війни

Укрінформ
Заступник міністра закордонних справ України Андрій Мельник не виключає посередницьку роль Китаю у завершенні розв’язаної росією війни проти України.

Про це він заявив в інтерв’ю німецькій медіагрупі Funke, передає Укрінформ.

«Це не є нереальним. Китайці, звісно, переслідують власні інтереси. Але я вірю, що справедливе та мирне рішення та припинення бойових дій більше відповідають інтересам Пекіна, ніж цей масштабний, нескінченний землетрус для всього світового порядку», - сказав дипломат.

Він вважає нещодавня  телефонна розмова Президента Володимира Зеленського з головою КНР Сі Цзіньпіном «великим кроком вперед» як у зміцненні зв’язків з Китаєм, так і для припинення російської агресії. Заступник міністра зауважив при цьому, що погляд Китаю на це може відрізнятися від українського. Для Києва, зокрема, обов’язковою умовою є виведення всіх російських військ з окупованих територій (тоді як китайські «пропозиції» не містять такої умови – ред), наголосив Мельник.

«Диявол криється в деталях, тому ми з нетерпінням чекаємо, що принесе спеціальний посланник Китаю, який незабаром приєднається до нас», - сказав він.

Також Мельник зазначив, що з боку українського суспільства він не відчуває бажання миру за будь-яку ціну. «Гнилий компроміс не може забезпечити стабільний мир для всіх нас, хіба що крихке припинення вогню. Будь-яка дискусія про переговори – це також повна нісенітниця, тому що росіяни взагалі не хочуть вести переговори», - зауважив він.

Експосол України в ФРН назвав очікуваний український контрнаступ «чимось на кшталт промінчика надії» для українців. Він висловив упевненість, що за допомогою своїх західних союзників Україна зможе звільнити окуповані території.

«Це не видавання бажаного за дійсне, як дехто вважає. За останній рік українська армія показала, що може боротися за звільнення великих регіонів, як-от у Харкові», – зауважив Мельник, додавши, що це буде нелегко, тому що росіяни добре готувалися місяцями. Водночас він назвав «цинічним і несправедливим» те, що наші партнери, здається, дають Україні лише один шанс і очікують негайного успіху, швидкого тріумфу, тоді як військова допомога надається Україні «надто повільно і невеликими порціями». Самого заступника міністра це, а також те, що українців заганяють у кут цим тиском на успіх, «дуже дратує». Він особисто не сумнівається в успіху ЗСУ. Але на даному етапі успіхом контрнаступу, на думку Мельника, можна буде вважати відкидання росіян на багато кілометрів у певних районах, щоби показати, наскільки крихкою є ситуація для росіян, у тому числі в Криму. «Це багато змінило би на нашу користь», вважає дипломат.

Читайте також: Резніков – про контакти з міністром оборони Китаю: Їх поки немає, але все може змінитися

Як повідомлялося, Андрій Мельник був послом України в Німеччині майже 8 років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-