Зеленський: Під час розмови з лідером Китаю про можливу зустріч не йшлося

Зеленський: Під час розмови з лідером Китаю про можливу зустріч не йшлося

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський та лідер Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін у нещодавній телефонній розмові не обговорювали можливу зустріч, натомість ішлося про формулу миру, визволення полонених, ядерну безпеку, експорт зерна й імовірність постачання росії зброї.

Про це глава Української держави повідомив під час спільної з президентами Чехії та Словаччини Петром Павелом і Зузаною Чапутовою пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас відбулася важлива розмова (з Сі Цзіньпіном - ред.). Що стосується майбутніх зустрічей – про це не говорили», - сказав Зеленський.

За його словами, під час телефонної розмови йшлося про ядерну безпеку й повагу до принципів ООН.

«Про територіальну цілісність України, про повагу до Статуту ООН, про наш суверенітет і всю нашу територію, включаючи Крим, весь Донбас згідно (з кордонами – ред.) 1991 року - про все це говорили і почули повагу до всіх цих принципів», - сказав Президент.

Читайте також: Резніков – про контакти з міністром оборони Китаю: Їх поки немає, але все може змінитися

Він також зазначив, що закликав лідера Китаю допомогти у поверненні полонених українців і депортованих росією дітей.

Ще однією темою розмови, за словами Зеленського, був експорт зерна і необхідність роботи коридору в межах Чорноморської зернової ініціативи.

Глава держави зауважив, що порушив і питання зброї для росії.

«У сучасній війні російської федерації... Україна хотіла б, щоб усі держави розуміли будь-які ризики постачання будь-яких видів зброї для російської федерації. Я почув позитивну відповідь у цьому сенсі», - підкреслив Зеленський.

Він також нагадав, що, за словами Сі, китайська сторона готує представника, «який поїде державами Європи говорити на тему війни».

Читайте також: Україні важлива нейтральна позиція Китаю щодо війни - Подоляк

Як повідомляв Укрінформ, 26 квітня Президент України Володимир Зеленський провів годинну телефонну розмову з Головою Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-