Генсек НАТО після розмови Зеленського та Сі нагадав, що Китай досі не засудив вторгнення рф

Генсек НАТО після розмови Зеленського та Сі нагадав, що Китай досі не засудив вторгнення рф

Укрінформ
Генсек НАТО Єнс Столтенберг у контексті телефонної розмови між Президентом України Володимиром Зеленським та головою КНР Сі Цзіньпіном зазначив, що тепер Китай краще розуміє перспективи України.

Про це очільник Альянсу заявив у Брюсселі на пресконференції за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Люксембургу Ксав'є Бетелем, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я вітаю телефонну розмову між Президентом Зеленським та головою Сі. Важливо, що у Китаю є краще розуміння перспектив України. Це не змінює того факту, що Китай не був здатним засудити злочинну війну росії та її вторгнення в Україну. Союзники по НАТО висловлюють підтримку мирному плану Президента Зеленського, що передбачає, безумовно, повну повагу територіальної цілісності України», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Зеленський у розмові із Сі наголосив на необхідності утримуватися від підтримки рф у війні

Він також зауважив, що саме Україна має вирішувати, якими мають бути умови для переговорів з рф і який формат вони матимуть. На переконання генсека НАТО, можливість для змістовних переговорів "вимагає, щоб Україна мала необхідну військову силу, аби надіслати чіткий сигнал президенту путіну, що він не зможе виграти на полі бою".

Читайте також: Зеленський: Вплив Китаю може повернути силу принципам, на яких має триматися мир

«Можливо, ця війна завершиться за столом переговорів. Але ми знаємо: те, що відбувається за столом переговорів, нерозривно пов’язано з подіями на полі бою. Тож якщо ми хочемо досягти мирного врегулювання шляхом переговорів, коли Україна переможе як суверенна та незалежна держава, найкращий спосіб досягти цього - надати військову допомогу Україні. Саме це роблять зараз союзники по Альянсу», - додав генеральний секретар.

Читайте також: У Білому домі вітають розмову Зеленського й Сі, але з висновками не поспішають

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 26 квітня провів годинну телефонну розмову з Головою КНР Сі Цзіньпіном.

Китайська сторона повідомила, що Сі під час розмови, зокрема, заявив, що Пекін направить спеціального представника у справах Євразії до України та інших країн для проведення переговорів з усіма сторонами щодо політичного врегулювання «кризи в Україні».

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що розмова Зеленського з Сі відкриває новий етап двосторонньої співпраці.

Речник Єврокомісії Ерік Мамер заявив, що керівництво Китаю має використати свій вплив на росію, щоб відновити територіальну цілісність України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-