Є точки перетину: в ОП розкрили деталі розмови Зеленського із Сі Цзіньпіном

Є точки перетину: в ОП розкрили деталі розмови Зеленського із Сі Цзіньпіном

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський та голова Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін у ході телефонної розмови обмінялися думками та представили один одному свої плани з досягнення миру Україні.

Про це повідомив прессекретар глави Української держави Сергій Никифоров в ефірі телемарафону “Єдині новини”, передає кореспондент Укрінформу.

“Це було відновлення прямого діалогу на найвищому рівні й це відбувся, як кажуть наші дипломати, обмін думками. Голова КНР вже особисто представив китайський мирний план, який в публічному просторі є, Президент України розповів про нашу формулу миру, яка складається з 10 кроків і яка є для нас пріоритетною у досягненні миру. Приємно, що, скажімо, є певні моменти, у яких уже є такі точки перетину, це що стосується, наприклад, нерозповсюдження ядерної зброї, що не можна цивільні ядерні об’єкти брати в заручники. І це ті точки перетину української та китайської позиції, із яких можна починати і далі розвивати діалог”, - зазначив речник Президента.

Читайте також: Посольство Китаю у Франції видалило запис заяви посла Лу Шає про колишні радянські республіки

За його словами, від цієї розмови не очікували конкретних домовленостей, важливий сам її факт, що може стати першим кроком і поштовхом до відновлення та розвитку українсько-китайських взаємин.

Никифоров також зауважив, що Україну поінформували про призначення Китаєм спецпредставника, який має прибути в Україну.

“Подивимося, із чим він приїде. Я так розумію, що він приїде, аби зрозуміти нашу позицію більш детально. Хай там як, ми налаштовані на такий прямий діалог з Китаєм дуже позитивно”, - додав речник глави держави.

Никифоров нагадав, що Україна давно виявляла готовність говорити з Китаєм, однак на запитання, хто ініціював нинішню розмову, відповів: “Це був обопільний інтерес”.

Читайте також: У Білому домі вітають розмову Зеленського й Сі, але з висновками не поспішають

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 26 квітня провів першу від початку повномасштабного російського вторгнення телефонну розмову з головою КНР Сі Цзіньпіном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-