Центр розслідування злочину агресії рф у Гаазі запрацює до кінця червня - шведське головування в ЄС

Центр розслідування злочину агресії рф у Гаазі запрацює до кінця червня - шведське головування в ЄС

Укрінформ
Формування міжнародного Центру з розслідування злочину агресії рф проти України, що створюється у Гаазі за сприяння ЄС, набуде оперативної спроможності до кінця червня поточного року.

Про це сьогодні у Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту, в ході слухань щодо насильницької депортації українських дітей російськими загарбниками та виконання ордеру Міжнародного кримінального суду на арешт володимира путіна, заявила міністр із європейських справ головуючої в ЄС Швеції Джессіка Росвалл, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Боротьба проти безкарності не може покладатися лише на Міжнародний кримінальний суд. Обговорення щодо створення механізму з покарання злочину агресії активно просувається вперед. Міжнародний Центр з розслідування злочину агресії рф у Гаазі, який буде підтриманий Євроюстом, є важливим першим кроком до притягнення (винних) до відповідальності за злочин агресії. Ми сподіваємося відрити цей центр до кінця червня», – зазначила представниця Шведського головування в Євросоюзі.

Вона зауважила, що щонайменше 700 (за іншими даними – кілька тисяч) українських дітей стали жертвами воєнного злочину. Рада ЄС рішуче налаштована забезпечити повну відповідальність за найбільш серйозні злочини, що пов’язані із агресивною війною росії проти України.

«Рада ЄС наголошує, що росія повинна негайно організувати безпечне повернення українців, що були насильницьким шляхом перевезені або депортовані в росію, особливо – дітей», – наголосила Росвалл.

Читайте також: Офіс генпрокурора зафіксував понад 77 тисяч воєнних злочинів росіян в Україні - Костін

Вона зауважила, що у березні Рада ЄС взяла до уваги ордер на арешт, що був виданий Міжнародним кримінальним судом, який поширюються не лише на російського президента путіна, а також на його уповноважену з прав дитини марію львову-белову. Країни ЄС будуть продовжувати підтримувати зусилля МКС, який має отримати всі необхідні спроможності та ресурси для розслідування воєнного злочину – незаконної депортації та вивезення українських дітей з окупованих територій України в росію.

За словами Росвалл, Рада ЄС також висловила дієву підтримку й іншим зусиллям з розслідування важких міжнародних злочинів, що були скоєні в Україні під час російської агресії. Це включає підтримку міжнародних прокурорів та слідчих як владою України, так і відповідними установами країн-членів ЄС. Прикладами такої діяльності є створення спільної команди розслідувачів та нової база даних доказів міжнародних злочинів.

«Шведське головування в ЄС буде продовжувати співпрацювати з Єврокомісією на всіх рівнях та координувати діяльність із забезпечення відповідальності за (російські) злочини, що були скоєні в Україні», – наголосила міністр із європейських справ головуючої в ЄС Швеції.

Читайте також: Усі країни-підписанти Римського статуту мають виконувати ордер на арешт путіна - Єврокомісія

Як повідомлялося з посиланням на пресслужбу Офісу омбудсмена України, за даними на 12 квітня, з початку повномасштабної війни росія незаконно депортувала з України 19 384 дитини. З них вдалося знайти 11 243, але лише 361 дитина змогла повернутися в Україну. Зниклими вважаються 405 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-