Візит до Іраку: Важливо, що глава МЗС особисто доніс позицію України щодо війни - експерт

Візит до Іраку: Важливо, що глава МЗС особисто доніс позицію України щодо війни - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Особисте донесення міністром закордонних справ Дмитром Кулебою до іракської сторони позиції України щодо розв’язаної росією війни є дуже важливим елементом української дипломатії на Близькому Сході навіть попри відхилення пропозиції Іраку щодо посередництва.

Таку думку висловив директор Центру Близькосхідних досліджень Ігор Семиволос у коментарі Укрінформу у вівторок, 18 квітня.

Експерт відзначив важливість налагодження особистих контактів між главами МЗС України та Іраку після 10-річної перерви. Водночас він зауважив, що було б великим перебільшенням вважати, що одним візитом можна відновити всю повноту співпраці, яка була між двома країнами.

«Тут важливо у першу чергу те, що Україна продовжує приділяти багато уваги Близькому Сходу, зокрема Іраку, бачить у цій країні перспективного економічного партнера. І ще не менш важливо, що завдяки таким візитам ми можемо безпосередньо донести свою позицію представникам впливової арабської країни, яка задіяна в дуже багатьох процесах на Близькому Сході», - сказав Семиволос.

У цьому контексті він зазначив, що про ступінь впливу Іраку на події свідчить те, що Ірак брав безпосередню участь у переговорах між Саудівською Аравією та Іраном і поряд з Оманом був одним із посередників, які організували цілу серію раундів переговорів між цими двома країнами щодо врегулювання їхніх конфліктів і нормалізації відносин.

«Якщо подивитися з цієї точки зору, то, поза сумнівом, комунікація з Іраком є важливою. Не забувайте також, що на Близькому Сході дуже важливі особисті контакти і саме особисте донесення своєї позиції. Це є дуже важливим елементом української дипломатії», - акцентував директор Центру Близькосхідних досліджень.

Коментуючи відхилення главою української дипломатії пропозиції іракської сторони про посередництво між Україною та росією, експерт зауважив, що наша позиція полягає в тому, що для переговорів з рф є передумови – це виведення російських військ з української території.

«Якраз це також було донесено до іракської сторони, щоб не створювати у майбутньому незручної ситуації у відносинах», - пояснив Семиволос.

За його словами, всі країни арабського Сходу залюбки використовують проблеми і конфлікти між Заходом і росією та Україною і росією задля досягнення своїх інтересів, і в цьому сенсі Ірак не є винятком з огляду на зацікавленість у поставках українського зерна.

Експерт нагадав, що до повномасштабного вторгнення товарообіг між Україною та Іраком становив приблизно пів мільярда доларів.

«Ми постачали доволі великий перелік товарів, а на перших місцях були металопрокат, збіжжя, олія», - зазначив він.

Підсумовуючи, директор Центру Близькосхідних досліджень спрогнозував, що контакти глав МЗС України та Іраку можуть сприяти насамперед розвитку економічної співпраці між країнами.

«Але я думаю, що це дасть поштовх і для розвитку політичних контактів», - сказав Семиволос.

Читайте також: Кулеба зустрівся із главою МЗС Іраку - говорили про експорт зерна і формулу миру

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 17 квітня відвідав з візитом Ірак. Це перший візит глави МЗС України до Іраку з 2012 року.

Міністр був прийнятий прем'єр-міністром Іраку Мухаммадом Ас-Судані, провів переговори із віцепрем'єр-міністром, міністром закордонних справ Фуадом Хусейном.

Після візиту до Іраку у вівторок, 18 квітня, Дмитро Кулеба відвідає Кувейт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-