НАЗК з березня направляє запити щодо перевірки партіям, які отримують гроші з бюджету

НАЗК з березня направляє запити щодо перевірки партіям, які отримують гроші з бюджету

Ексклюзив
Укрінформ
Національне агентство з питань запобігання корупції, попри те, що нині політичні партії, які отримали право на бюджетне фінансування, можуть не подавати звіти, що повинні містити відомості про витрати коштів з держбюджету, з березня направляє запити таким політсилам, аби отримати змогу перевірити їх на предмет дотримання законодавчих вимог.

Про це йдеться у відповіді НАЗК на інформаційний запит Укрінформу.

«Законодавством не встановлено, що контроль за дотриманням встановлених законом обмежень щодо фінансування політичних партій, законним та цільовим використанням політичними партіями коштів, виділених з державного бюджету на фінансування їхньої статутної діяльності, повинен здійснюватися виключно в межах проведення перевірки звіту політичної партії. Тож для здійснення такого контролю НАЗК в межах своїх повноважень з початку березня 2023 року скеровує запити для отримання відповідної інформації для подальшого опрацювання на предмет дотримання законодавчих вимог», - зазначили в агентстві.

В НАЗК додали, що наприкінці 2022 року розробили та подали на розгляд Кабінету Міністрів проєкт закону про зміни до деяких законодавчих актів щодо мінімізації потенційного олігархічного впливу на політичні партії, залучення до діяльності політичних сил осіб з інвалідністю та удосконалення механізму державного фінансування статутної діяльності політичної партії. Ним, зокрема, пропонується відновити обов’язок подання звітності політичних партій та їх перевірки. Але законопроєкт досі не розглянуто.

Читайте також: Експертка пояснила, чому українці не дізнаються, хто фінансував заборонені партії на виборах 2020 року

Агентство нагадало про те, що, згідно з Законом «Про політичні партії в Україні», політсили можуть не подавати звіти про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру до закінчення здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби. Також, згідно з Законом «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», який прийнято у березні 2022 року, партії можуть не подавати свою звітність у період дії воєнного стану або стану війни. Крім того, відповідно до Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» на період дії воєнного стану або стану війни будь-які перевірки щодо своєчасності та повноти подання будь-яких звітів чи документів звітного характеру уповноваженими органами не здійснюються (у тому числі перевірки звітів партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру).

«Таким чином, наразі політичні партії можуть не подавати звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру, які, зокрема, повинні містити відомості про витрати коштів державного фінансування, на підставі двох чинних положень законодавства. Національне агентство навіть у випадку їх подання не має права проводити відповідні перевірки», - додали там.

У цьому зв’язку, підкреслили в НАЗК, відповідальність за неподання звітів політичних партій не застосовується.

«Проте державний контроль за фінансуванням політичних партій та витратами тих політичних партій, які отримують кошти державного фінансування статутної діяльності, у тому числі з огляду на розпочатий процес заборони діяльності проросійських партій, є важливим питанням», - підкреслили в агентстві.

Як повідомлялося, обов’язок щоквартального звітування для політичних партій запроваджено у 2015 році. Це було однією з умов отримання безвізового режиму з Євросоюзом.

Політичні партії отримали право на бюджетне фінансування, якщо на останніх чергових чи позачергових виборах народних депутатів вони набрали не менше 5% голосів виборців. Водночас вони повинні були щоквартально подавати до НАЗК звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру. Але уже три роки не звітують про свою діяльність, зокрема про те, хто їх фінансує та на що вони витрачають партійні кошти, в тому числі отримані з державного бюджету.

Фото: НАЗК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-