Робота над виключенням росії з ОЧЕС триває - постпред України

Робота над виключенням росії з ОЧЕС триває - постпред України

Фото
Укрінформ
росія максимально ізольована в ОЧЕС і не головуватиме в ній, водночас триває робота над виключенням країни-агресора з цієї організації.

Про це повідомив постійний представник України при ОЧЕС Роман Недільський у Фейсбуці за результатами засідання Комітету старших посадових осіб ОЧЕС, передає Укрінформ.

«У Стамбулі, у штаб-квартирі ОЧЕС, завершилось перше за три з половиною роки засідання Комітету старших посадових осіб, яке відбулося не в режимі online. Наше головне досягнення, досягнення України і всього цивілізованого світу - держава-окупант максимально ізольована, головувати в ОЧЕС, як би це мало бути в установленому процедурою порядку, агресор не буде. Працюємо над виключенням росії з ОЧЕС, - написав Недільський.

Він підкреслив, що від початку повномасштабного вторгнення рф Україна відразу задекларувала і нотифікувала Секретаріат ОЧЕС щодо виключення росії з Організації за порушення Статуту. "Відразу скажу, що юридичних механізмів виключення однієї із держав-членів в Статуті організації не існує, а внести зміни до Статуту можна лише консенсусом, тобто за підтримки усіх держав-членів", - зауважив дипломат.

Він нагадав, що головування в Організації відбувається в алфавітному порядку і змінюється кожні 6 місяців. «З 1 липня 2022 росія мала перейняти головування в організації. Знову ж таки, юридичних механізмів змінити порядок головування немає. Але нам вдалося не допустити їх головування і Молдова продовжила очолювати роботу Організації ще на 6 місяців», - зазначив Недільський.

За його словами, впродовж другої половини 2022 року росіяни заявляли про свої наміри і право головувати з 1 січня 2023 року, але наступні пів року головуватиме Туреччина, а з 1 січня 2024 р. розпочинається новий цикл головування в алфавітному порядку з Албанії. Таким чином, росія не головуватиме в ОЧЕС кілька років поспіль.

Крім того, зазначив постпред, росія дуже хотіла "просунути" на посаду заступника генерального секретаря ОЧЕС свого кандидата (каденція заступника генсека, яку обіймав російський кандидат, закінчилася 31 грудня 2022р.). "Проте безрезультатно. Ми цього не допустимо", - наголосив Недільський.

Він наголосив, що ОЧЕС, як і більшість міжнародних організацій, є консенсусною. "Відповідно усі наші ініціативи щодо виключення рф з Організації чи внесення змін до статуту для вироблення механізму виключення з Організації, блокуються росією... Непрості часи вимагають незвичайних рішень, тому шукаємо нестандартні підходи, для нас не існує "це не можливо", - заявив постпред.

Читайте також: У ЄСПЛ 38% справ торік стосувалися росії

Як повідомляв Укрінформ, на позачерговому засіданні Комітету старших посадових осіб Організації чорноморського економічного співробітництва (ОЧЕС) 30 червня зусиллями України вдалося не допустити головування держави-агресора в цій організації.

Фото: Фейсбук Roman Nedilskyi

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-