Ініціатива гуманітарного коридору виникла за аналогією зернового - Лубінець

Ініціатива гуманітарного коридору виникла за аналогією зернового - Лубінець

Укрінформ
Ініціатива створення гуманітарного коридору, що може сприяти поверненню в Україну тисяч цивільних та військових, які утримуються на території рф, виникла за аналогією “зернового коридору” в ході низки зустрічей в Анкарі.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

“Ідея про гуманітарний коридор, очевидно, виникла під час моїх консультацій з російською омбудсменкою Москальковою. До переговорів висловив бажання доєднатися омбудсмен Туреччини Шереф Малкоч. Оскільки все це відбувалося в Туреччині, така пропозиція була цілком слушною. У турецької сторони є певні можливості впливати на позицію росії в окремих питаннях, аби вона виконувала домовленості, активізувала процеси”, - сказав український омбудсмен.

Пізніше омбудсмени зустрілися з Президентом Туреччини, де також йшлося про гуманітарний коридор.

Читайте також: У Туреччині ініціюють відкриття коридору для поранених

“Почали з того, що посередництво Анкари вже було успішним, коли почав працювати «зерновий коридор». Тут подібна історія: Україна і росія, як сторони, і Туреччина, яка готова до посередництва для вирішення безлічі питань гуманітарного характеру. При цьому ми їх не розділяємо за пріоритетами – це питання і військовополонених, і цивільних, йдеться про повернення дітей, відновлення документів та інше. Так виникла ініціатива гуманітарного коридору”, - розповів Дмитро Лубінець про зустріч з турецьким президентом.

Після того, як ідея створення гуманітарного коридору була проговорена, її задекларували публічно.

Як повідомляв Укрінформ, 11 січня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець під час візиту до Анкари зустрівся з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом й обговорив з ним повернення з російського полону українських військовослужбовців та цивільних громадян.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-