Конфіскація активів рф: Україна очікує, що Генасамблея ООН підтримає резолюцію

Конфіскація активів рф: Україна очікує, що Генасамблея ООН підтримає резолюцію

Укрінформ
В Україні сподіваються на створення юридичного механізму конфіскації російських активів, який підтримають всі країни.

Про це заявила народна депутатка України, голова ТСК з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко під час круглого столу за участі європейських політиків та дипломатів у Брюсселі, передає Укрінформ із посиланням на сайт парламенту.

«Перший крок для втілення стратегії в життя відбудеться вже 14 листопада. Під час засідання Генасамблеї ООН ми очікуємо прийняття резолюції про створення міжнародного компенсаційного механізму. Після чого Україна запропонує скласти міжнародний договір по притягненню росії до відповідальності та відшкодуванню завданих нею збитків. До цього договору зможуть приєднуватись країни, в юрисдикції яких є заморожені російські активи», - зазначила нардепка.

На її переконання, відбудова України стане найбільш амбітним соціальним та інвестиційним проєктом останніх десятиліть. І Україна, своєю чергою, вітає намір ЄС взяти безпосередню участь у відбудові, а також зусилля лідерів Євросоюзу для пошуку фінансування цих потреб.

«Компенсувати збитки має в першу чергу країна-агресор, яка розв’язала цю абсолютно не спровоковану війну. Це дуже чітка позиція України. І тому ми вважаємо абсолютно необхідним кроком (спрямування на - ред.) компенсацію російських активів та коштів центробанку, які наразі є замороженими в ЄС, США, Великій Британії, Канаді та інших країнах», - додала Янченко.

Читайте також: Активи Януковича, Курченка і Дерипаски заблоковані, далі буде позов про їх конфіскацію - Мін'юст

Як повідомлялось, на 14 листопада 2022 року запланована спеціальна сесія Генеральної асамблеї ООН щодо створення механізму компенсації Україні збитків, завданих збройною агресією рф. Над розробкою механізму вже кілька місяців працює робоча група українських спеціалістів.

Проєкт резолюції «Сприяння правовому захисту та репараціям України» розроблений робочою групою і запропонований українською стороною. Він передбачає визнання державами ООН необхідності створення компенсаційного механізму. Його мета — відшкодування збитків і шкоди фізичним та юридичним особам, які зазнали втрат через російське вторгнення в Україну.

Крім того, цей механізм передбачатиме виплату компенсацій жертвам війни, родичам загиблих, тим, хто зазнали тортур та сексуального насилля, полоненим, тощо. Передбачається, що фінансування рішень щодо виплати компенсацій буде вестися за рахунок заарештованих активів рф за кордоном. Наразі йдеться щонайменше про 300 млрд доларів.

 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-