Єврокомісія посилить підтримку у розслідуванні воєнних злочинів росії

Єврокомісія посилить підтримку у розслідуванні воєнних злочинів росії

Укрінформ
Офіс генерального прокурора і Служба зовнішньополітичних інструментів Європейської комісії співпрацюватимуть для покарання злочинів агресії, геноциду і воєнних злочинів російської федерації.

Про це домовилися під час зустрічі генеральний прокурор Андрій Костін і голова Служби Міхаель Вагнер, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу ОГП у Телеграмі.

У ході зустрічі генпрокурор зазначив, що притягнення до відповідальності країни-агресора за вчинення воєнних злочинів проти українського народу має базуватися на розслідуванні найскладніших і найжорстокіших випадків та направленні їх до Міжнародного кримінального суду. За планування, підбурювання, організацію та здійснення акту агресії вище політичне та військове керівництво рф має бути притягнуто до відповідальності в рамках спеціального трибуналу, підкреслив він.

Читайте також: Костін: У Спільній слідчій групі з розслідування тяжких міжнародних злочинів - уже сім країн

«При цьому принципово важливо для постраждалих та їх рідних отримати відшкодування за спричинену їм агресією шкоду. Саме з російських грошей. Сьогодні практично кожен українець є жертвою воєнних злочинів рф. Люди втратили близьких і рідних, домівки, змушені переїжджати до інших міст, діти не можуть ходити до школи і навчаються онлайн – немає нікого в Україні, хто не відчув би на собі наслідки цієї війни. Тому має бути розроблений механізм компенсації», - наголосив Костін.

Зазначається, що представники Єврокомісії погодились посилити підтримку у сфері надання експертної допомоги при розслідуванні воєнних злочинів. Також вони сприятимуть цифровізації процесів роботи органів прокуратури і надаватимуть необхідне обладнання. Також міжнародні партнери висловили зацікавленість у підтримці проєкту, який має на меті допомагати людям в пошуку рідних, які зникли під час збройної агресії рф, інформує прокуратура.

Читайте також: Костін розповів, коли запрацює офіс ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів

Як повідомлялося, Офіс генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створив ресурс https://warcrimes.gov.ua для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-