Торгівля, ІТ та освіта: Україна та Сенегал активізують співпрацю

Торгівля, ІТ та освіта: Україна та Сенегал активізують співпрацю

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у рамках першого в історії української дипломатії турне країнами Африки провів переговори із сенегальською колегою Аїсатою Таль Саль.

Як передає Укрінформ, домовилися активізувати взаємовигідну співпрацю у різних сферах, повідомляє МЗС України.

«У рамках Африканської стратегії Україна поглиблює відносини з країнами Африканського континенту. Символічно, що першою зупинкою в рамках мого африканського турне став саме Сенегал — важлива країна, яка нині головує в Африканському Союзі. Разом із моєю колегою Аїсатою сьогодні ми домовилися відкрити новий розділ взаємовигідної співпраці України та Сенегалу», — зазначив Кулеба.

У цьому контексті міністри обговорили кроки задля активізації співробітництва в сферах ІТ, цифровізації, кібербезпеки, торгівлі та освіти. Глава МЗС Сенегалу подякувала уряду України за організацію безпечної евакуації сенегальських студентів із зон бойових дій.

Кулеба, своєю чергою, висловив вдячність Сенегалу за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і наголосив на важливості активізації зусиль задля захисту основоположних норм і принципів міжнародного права на тлі російської агресії.

«росія напала не лише на Україну. Вона несе розруху та підтримує військові перевороти в Африці. Ми маємо об‘єднати наші зусилля, аби зупинити цей негативний тренд», — підкреслив глава української дипломатії.

Читайте також: «Пересидіти» війну не вдасться: Кулеба закликав країни Африки до дій на підтримку України

Міністр також порушив питання негативного впливу війни рф проти України на продовольчу безпеку в Африці: «Руйнуючи сільськогосподарську інфраструктуру України та блокуючи доступ до портів в Чорному і Азовському морях, росія намагається не лише обмежити основні статті українського експорту, а й позбавити мільйони африканців доступу до життєво необхідного українського продовольства». У цьому контексті міністр закликав Сенегал як головуючу державу в Африканському Союзі використати свій вплив на москву для продовження дії Чорноморського зернового коридору, який відіграє важливу роль у гарантуванні глобальної продовольчої безпеки.

За підсумками переговорів Дмитро Кулеба та Аїсата Таль Саль підписали меморандум між міністерствами закордонних справ про підготовку сенегальських дипломатів на базі Дипломатичної академії імені Геннадія Удовенка.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба з 3 по 12 жовтня здійснить перше в історії української дипломатії турне глави МЗС України країнами Африки. Воно розпочнеться з візиту до Сенегалу.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-